Hallandsposten

Fåglarna som bara tänker på sex

Paradisfåg­larna på Nya Guinea är berömda för hannarnas exceptione­lla fjäderdräk­ter och danser. Inga andra fåglar ägnar så mycket tid åt sex eller förberedel­ser för sex.

-

Orsaken är att ön, som ligger precis norr om Australien, aldrig har haft någon kontakt med Asien, eller den indonesisk­a övärlden.

misslyckad­es att ta sig över till Nya Guinea. Där finns inga kattdjur, mårddjur eller andra fågeljägar­e. Paradisfåg­larna behöver med andra ord inte vara särskilt vaksamma mot fiender.

Enligt de amerikansk­a biologerna Tim Laman vid Harvard University och Edwin Scholes vid Cornell Lab of Ornitholog­y, är detta orsakerna till att hannarnas extravagan­ta fjäderdräk­ter och extraordin­ära beteenden har kunnat uppstå (honorna är mer normalfärg­ade).

Exemplen kan mångfaldig­as. Hannen hos den blå paradisfåg­eln hänger uppochner från en trädgren när han visar upp sig för honorna. Strålparad­isfågeln dansar som en ballerina på en speciell arena på marken. Hannen hos den tolvtrådig­a paradisfåg­eln smeker honan på huvudet med särskilda trådliknan­de fjädrar.

att fåglarna utvecklat så många olikartade system och beteenden. Enligt de senaste dna-studierna omfattar familjen 43 arter, och i stort sett varje art skiljer sig dramatiskt från de andra, till utseendet, eller beteendet.

Enligt Laman och Scholes, som ägnat 15 år till studier av paradisfåg­larna och dokumenter­at samtliga arter på bild och film och i ett stort antal vetenskapl­iga artiklar, är det hela en effekt av en extrem form av sexuell selektion, urval.

Den som myntade begreppet var ingen mindre än Charles Darwin. Han insåg att de exceptione­llt långa stjärtfjäd­rarna hos påfåglarna eller de väldiga hornkronor­na hos många hjortdjur, inte kan förklaras med naturligt urval. De har uppstått när det ena könet väljer en partner från det andra könet utifrån vissa egenskaper – helt enkelt hur sexig han eller hon är.

Bland fåglar och däggdjur är det nästan alltid hannarna som utvecklat extrema könskarakt­ärer för att kunna locka till sig honor.

att bevisa att det faktiskt är honornas preferense­r som skapat hannarnas utseende. Men i en ny studie, publicerad i Public Library of Science, visar Laman och Scholes att så är fallet med paradisfåg­larna.

De konstatera­r att honorna kan

 ??  ?? Hanne av blå paradisfåg­el. (Paradisaea rudolphi). Arten förekommer bara på 1 000-2 000 meters höjd på östra delen av Nya Guinea. När hannarna spelar för honorna hänger de uppochner från grenarna.
Hanne av blå paradisfåg­el. (Paradisaea rudolphi). Arten förekommer bara på 1 000-2 000 meters höjd på östra delen av Nya Guinea. När hannarna spelar för honorna hänger de uppochner från grenarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden