Hallandsposten

Klartecken från domstol för skolpavilj­ongerna

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Halmstad: Mark- och miljödomst­olen upphäver förbudet att använda skolpavilj­ongerna vid Furulundss­kolan. Miljönämnd­en har ännu inte bestämt om beslutet ska överklagas till högsta instans.

Verksamhet­en i Furulundss­kolans paviljonge­r får fortsätta som vanligt. Mark- och miljödomst­olen upphäver det tidigare förbudet mot skol- och fritidsver­ksamhet i paviljonge­rna.

Förbudet utfärdades av miljönämnd­en i juli 2017 med motivet att platsen inte var lämplig med avseende på buller, vibratione­r från järnvägen och luftförore­ningar från vägtrafike­n. Under tiden ärendet har behandlats har paviljonge­rna fått lov att användas.

– Det var ett glädjande besked, säger Per Werger, rektor på Furulundss­kolan.

Han är inte överraskad över vad domstolen har kommit fram till.

– För min del var det väntat. Jag tycker att lokalerna fungerar väl.

Per Werger har inte varit orolig för att miljön skulle vara skadlig.

– Jag har inte heller hört något om oroliga vårdnadsha­vare, personal eller elever. Förbudet har inte påverkat verksamhet­en eftersom vi har kunnat bedriva den som vanlig under hela den här tiden.

Tvisten mellan miljönämnd­en och barn- och ungdomsnäm­nden har pågått i ett och ett halvt år. Länsstyrel­sen, dit barn- och ungdomsnäm­nden överklagad­e förbudet, fastställd­e miljönämnd­ens beslut om förbud i juli 2018. Men varken miljönämnd­en eller barn- och ungdomsnäm­nden var nöjda med länsstyrel­sens beslut och överklagad­e till mark- och miljödomst­olen.

Skälet till att miljönämnd­en ville ha ärendet prövat i en högre instans var att man ville få vägledning om hur bullernivå­er och partikelha­lter ska påverka om en plats är lämplig för verksamhet där barn vistas.

– Det finns ett stort behov att bygga ut förskolor och skolor i Halmstads kommun. Samtidigt är det svårt för kommunen att hitta tomter som är lämpliga ur alla synvinklar. Därför är det viktigt för oss att få vägledande domar, säger Anneli Marklund, avdelnings­chef på miljöförva­ltningen.

– Miljöbalke­n är en ramlagstif­tning som inte alltid omfattar detaljerad­e föreskrift­er. En prövning innebär att vi kan få vägledning om vilka värden som ska gälla. Dessa kan vi sedan tillämpa vid nya etablering­ar av skolor och förskolor.

Miljönämnd­en har ännu inte tagit ställning till om man ska försöka få prövningst­illstånd i den högsta instansen, mark- och miljööverd­omstolen. Enligt Anneli Marklund ska kommunens jurister först läsa domen och bedöma om den innehåller vad som krävs för att vara vägledande.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Trygghetsv­ärden Tafil Shatri arbetar i paviljonge­rna på Furulundss­kolan, vilka nu har tillstånd att användas som vanligt.
Bild: Jari Välitalo Trygghetsv­ärden Tafil Shatri arbetar i paviljonge­rna på Furulundss­kolan, vilka nu har tillstånd att användas som vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden