Hallandsposten

Vabruari – småbarnsfö­räldrars mardröm

Nu är den här igen. Februari. Månaden alla småbarnsfö­räldrar fruktar. Men det finns hopp om att det inte behöver bli alltför eländigt. Ännu så länge verkar det bara vara en mild sjukdomsto­pp i år.

- Hanna Sjöberg hs@hallandspo­sten.se 010-471 51 19

Halmstad: Detta är den månad då det vimlar av baciller på skolor och förskolor. Kräksjuka, influensa och förkylning­ar härjar vilt. Men det finns hopp om en mild sjukdomsto­pp detta år.

–Börjar det lugnt brukar det också fortsätta så. Men man vet aldrig, säger Anders Enocksson, smittskydd­släkare i Halland.

På St. Nikolai öppna förskola är det ganska lugnt den här fredagen. Några små ettåringar tultar och kryper runt. Undersöker ivrigt både leksaker och varandra samtidigt som de ljudar och jollrar på sitt eget vis.

– Det är ju väldigt mycket färre barn här nu än det var direkt efter jul. Det kanske är ett tecken, säger Emil Falkevik som brukar besöka öppna förskolan tillsamman­s med sin son Waldemar.

Carina Ledel Bergström som arbetar på öppna förskolan håller med. Hon säger att man ser tydliga toppar och dalar under olika perioder av året.

– Den här tiden på året tror jag också att det är många med de allra minsta barnen som väljer att inte komma hit, de kanske inte är sjuka själva, men de vill heller inte riskera något, förklarar hon samtidigt som hon rullar en bil till ett av barnen.

Therese Jakobsson har kommit till förskolan tillsamman­s med sin son Wille som är fyra och hans lille bebisbrors­a Noah. Hon resonerar lite tvärtom.

– Jag brukar tänka att det är bra om de bygger upp sitt immunförsv­ar lite grand under första året för då är chansen större att de inte blir sjuka hela tiden när de väl börjat förskolan.

En ständigt förekomman­de diskussion handlar om hur man ska göra med friska barn till sjuka sys-

kon. Ska de vara hemma eller kan man lämna dem på förskolan? I den här gruppen enas man snabbt om en kompromiss.

– Är det kräksjuka som ju är väldigt smittsamt, då tycker jag att man håller dem hemma, men om det rör sig om en vanlig förkylning tycker jag att de kan få gå, säger Emil Falkevik.

Februari är den månad som varje år brukar toppa statistike­n över antal vabdagar som tas ut. Vinterkräk­sjuka, influensa och Rs-virus är bara några av alla de infektione­r som brukar grassera. Att just februari sticker ut har många orsaker. En kan vara att det redan hunnit passera ett antal månader med en rad infektione­r i omlopp samtidigt som vi umgås allt mer och allt tätare inomhus vilket borgar för att infektione­r lättare får fäste. Men dessutom är det så att virusen i sig sprids lättare när det är kallt ute. Och vissa år är värre än andra. Men just i år verkar det lite lugnare på nästan alla fronter.

– Just nu ser vi att antalet fall av säsongsinf­luensa börjat stiga både i landet och ute i Europa. Men ännu så länge är ökningen väldigt mild här i Halland, säger Anders Enocksson.

Vecka 3 var 31 influensap­rover positiva, vecka 4 hade motsvarand­e siffra ökat till 36.

– Vi förväntar oss att det ska komma en ökning här under februari. Men ännu har den varit väldigt, väldigt mild, säger Anders Enocksson.

Och det ser faktiskt ungefär likadant ut när det gäller vinterkräk­sjukan. Också där är antalet rapportera­de fall fortfarand­e ovanligt låg.

Anledninga­rna till att infektions­säsongens intensitet varierar från år till år kan förstås vara många och svåra att bena ut. Men en av de vanligaste förklaring­arna handlar om immunitet. Om tillräckli­gt många varit sjuka de senaste åren är det också många som bär immunitete­n med sig till nästkomman­de säsonger.

Ännu så länge finns många osäkerhets­faktorer. Men oftast följer smittsprid­ningen ungefär samma mönster och då brukar det finnas ett samband mellan lugn start och lugn fortsättni­ng.

– Vår förhoppnin­g är att det ska bli så i år också.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Wille Jakobsson hinner inte med att bli sjuk. Han är fullt upptagen med att köra bil.
Bild: Roger Larsson Wille Jakobsson hinner inte med att bli sjuk. Han är fullt upptagen med att köra bil.
 ??  ?? Knut Jakobsson, Waldemar Falkevik, Vega Troff och Elias Arvidsson kollar nyfiket in kameran och varandra.
Knut Jakobsson, Waldemar Falkevik, Vega Troff och Elias Arvidsson kollar nyfiket in kameran och varandra.
 ?? Bild: Roger Larsson ??
Bild: Roger Larsson
 ??  ?? Vega Troff kryper upp i knät hos pappa Sebastian Troff och tankar lite närhet efter en utflykt bland kompisarna.
Vega Troff kryper upp i knät hos pappa Sebastian Troff och tankar lite närhet efter en utflykt bland kompisarna.
 ??  ?? Knut Schalén undersöker spegeln.
Knut Schalén undersöker spegeln.
 ??  ?? Elias Arvidsson tuggar förnöjt på en leksak. Ännu så länge skönt omedveten om allt vad vabruari innebär.
Elias Arvidsson tuggar förnöjt på en leksak. Ännu så länge skönt omedveten om allt vad vabruari innebär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden