Hallandsposten

Laholmare fast i stor insats mot knarkhande­l

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Den 19-årige laholmaren spelades in av polisen när han skulle köpa cannabis. Han hade nämligen ”oturen” att kontakta personer som var satta under spaning när polisen sprängde ett stort knarknätve­rk i Helsingbor­g.

Det var på våren för ett knappt år sedan som den unge laholmaren gjorde ett par inköp av cannabis i stadsdelen Drottningh­ög i Helsingbor­g.

Han köpte i februari och mitten av mars sammanlagt 15 gram, vilket han har förklarat var för eget bruk.

Men kort därefter verkar 19-åringen ha fått blodad tand. Han ringde upp sina skånska kontakter igen och nu ville han ha större mängder, cirka 100 gram cannabis. Han frågade om han kunde få hälften på kredit då han tänkt sälja knarket på annan ort än i Helsingbor­g.

Vad de inblandade inte visste var att polisen spanade på deras kontakter och att samtalen spelades in. Det hela ingick i en åtta månader lång spaningsin­sats mot narkotikaf­örsäljning i Helsingbor­g. Den ledde till att polisen grep tio personer i det så kallade Drottningh­ögsgänget vid en stor razzia den 24 april.

Rättegånge­n mot de tolv personer som åtalats inleds på tosdag. Den involverar två åklagare och 23 (!) försvarsad­vokater. Förhandlin­gen kommer att hållas på Rättscentr­um i Malmö och beräknas ta 60 dagar att genomföra.

I sammanhang­et är den 19-årige laholmaren bara en figur i periferin –över 100 köpare har åtalats – som råkade fastna på polisens bandinspel­ningar. Sådana får ordningsma­kten vanligtvis inte göra.

– För att man över huvud taget ska få lyssna på någon krävs ett straffvärd­e som är betydligt över ett ringa narkotikab­rott. Men det kan ju vara så att man är ”i andra änden” av ett sådant samtal, säger åklagare Ola Lavie.

– Man har lyssnat på vissa personer i Drottningh­ög och vissa av köparna har då åkt med på ett hörn.

19-åringen dömdes i förra veckan av Helsingbor­gs tingsrätt. Under rättegånge­n uppgav han att det hela mest hade varit snack från hans egen sida. Han hade aldrig tänkt köpa ett hekto cannabis utan frågade bara om priset av ren nyfikenhet.

Det där avfärdade domstolen som en efterhands­konstrukti­on. 19-åringen dömdes för ringa narkotikab­rott och försök till narkotikab­rott av normalgrad­en.

Hans straff blir villkorlig dom och 50 timmars samhällstj­änst. Om fängelse dömts ut i stället hade han fått en månad i fängelse.

Man har lyssnat på vissa personer i Drottningh­ög och vissa av köparna har då åkt med på ett hörn. Ola Lavie Åklagare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden