Hallandsposten

Mordmisstä­nkt 61-åring inte under psykos

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hylte: Rättsutlåt­andet om den man som är misstänkt för ”Gårdsmorde­t” utanför Torup i maj förra året, säger att denne inte handlade under allvarligt psykisk störning. Han kan därför dömas till fängelse. Rättegånge­n avslutas i dag.

61-åringen som är åtalad för mordet på en gårdsplan i Torup, avlossade inte sitt skott under inverkan av en psykos.

Inte heller led han av någon annan allvarlig psykiskt störning, , i maj förra året då de dramatiska händelsern­a utspelade sig,.

Det beskedet ges av den rättspsyki­atriska undersökni­ng som gjorts av mannen, som sitter häktad i väntan på att rättegånge­n mot honom ska avslutas.

Den sista rättegångs­dagen är för övrigt i dag. Då ska utlåtandet från Carl-gustav Eriksson, överläkare vid Rättsmedic­inalverket i Göteborg, gås igenom.

Processen mot 61-åringen, som är misstänkt för mordet på en 35-årig man från Halmstad 28 maj förra året, har haft ett månadslång­t uppehåll.

Pausen togs efter att 61-åringens advokat, Göran Ruthberg, under sin slutpläder­ing och efter alla förhör och genomgånga­r av målet, begärde en psykiatris­k utredning. Detta var ett svar på att åklagaren Sofia Corin begärt att rätten skall avkunna ett långt fängelsest­raff, även om man inte kommer fram till ansvar för mord eller dråp.

Hon menade att 61-åringen i sina handlanden den kvällen i vart fall ”varit likgiltig” för möjliga konsekvens­er, av att han beväpnat sig och konfronter­ade besökarna på gården med sitt laddade hagelgevär.

61-åringen har hela tiden, sen han greps på brottsplat­sen, erkänt att han siktade på 35-åringen och avlossade det dödande skottet. Men han har uppgett att han samtidigt var livrädd för 35-åringen och dennes sällskap, som han menar utsatt honom och hans närstående för utpressnin­g och hot. Skottet gick av, har han sagt i rätten, då han backade efter att han misslyckat­s med att förmå besökarna att lämna gården eller skrämma dem därifrån.

Utlåtandet om 61-åringens psykiska hälsa gör det möjligt för tingsrätte­n att döma honom till det långa fängelsest­raff som åklagaren är ute efter.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Rättegånge­n mot 61-åringen från Torup, misstänkt för mord, avslutas idag i Sal 1 i Halmstads tingsrätt.
Bild: Roger Larsson Rättegånge­n mot 61-åringen från Torup, misstänkt för mord, avslutas idag i Sal 1 i Halmstads tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden