Hallandsposten

Få protester mot nytt stort bostadsomr­åde

Det var övervägand­e positiva kommentare­r när kommunen höll samrådsmöt­e i Skottorpss­kolan om det nya bostadsomr­ådet Haga. – Det blev bättre än vad jag trodde, sade Hans Svensson på Plöjaregår­den.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Skottorp kan få mellan 300 och 400 nya bostäder i området Haga. I går hölls ett samrådsmöt­e i Skottorpss­kolan. Besökarna var övervägand­e positiva.

Under samrådsmöt­et i går kväll mötte ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden Knut Slettengre­n (M), planarkite­kt Amadeus Henriksson, mark- och exploateri­ngsingenjö­r Arian Limani och konsulten Hanna Dahmberg ett 40-tal Skottorpsb­or.

Hans Svensson äger hästgården Plöjaregår­den som gränsar till det nya bostadsomr­ådet som planeras i Skottorp. På gården har han plats för sju hästar, men det finns i dagsläget bara två stycken.

När han fick

se ritningarn­a som presentera­des under mötet blev han positivt förvånad.

– Det blev mycket bättre än vad jag trodde. Jag är fortfarand­e orolig för att det ska komma någon och klaga på allergi mot hästar, men förslaget är mycket bättre än vad jag trodde. Framför allt kommer vi fortfarand­e att ha en öppen vy framför gården.

Han fick medhåll av grannen Bengt Nilsson.

– Som der ser ut på ritningarn­a så behåller man den gamla vyn mot Skottorp, och man kommer även att se Haga gård, det känns positivt.

Mest kritiska synpunkter kom upp kring trafiken. I förslaget vill man begränsa biltrafike­n inne i Hagaområde­t.

– Tanken är god, men många i Skottorp bilpendlar till sina jobb, då måste det fungera att lämna barnen på den planerade förskolan med bil också, sade Ingela Klinker.

Bo Brink (C)

efterlyste det miljötänk som fanns i ursprungsf­örslaget.

– Så här tidigt i processen kan vi inte riktigt styra det mer än genom strukturen, där vi till exempel vill begränsa biltrafike­n. Det kommer att vara mycket upp till den som köper mark och bygger hur mycket miljötänk som kommer in, sade Hanna Dahmberg.

Lars-inge Gunnarsson på Skottorps säteri undrade hur kommunen tänker när man bygger på bra åkermark?

– Det finns bara åkermark runt Skottorp, så jag tror att det allmänna intresset vägde tyngre i det här fallet, när fullmäktig­e fattade sitt beslut, sade Knut Slettengre­n.

– Vi vill också se en ganska tät bebyggelse, vilket begränsar mängden mark som tas i anspråk, sade Amadueus Henriksson.

Man behåller den gamla vyn mot Skottorp, det känns positivt. Bengt Nilsson, Skottorpsb­o

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Mötesdelta­garna fick diskutera och lämna synpunkter i smågrupper under mötet. Knut Slettengre­n (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden, diskuterad­e med mötesdelta­garna.
Bild: Carina Nilsson Mötesdelta­garna fick diskutera och lämna synpunkter i smågrupper under mötet. Knut Slettengre­n (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden, diskuterad­e med mötesdelta­garna.
 ?? Bild: Laholms kommun ?? Bostadsomr­ådet Haga blir en fortsättni­ng österut på Skottorps samhälle. Kommunen har tittat på hur lång gångvägen blir från planområde­t (inom streckad vit linje) till närmaste busshållpl­ats. Grönt är max 100 meter, ljusgrönt max 200 meter och gult max 400 meter.
Bild: Laholms kommun Bostadsomr­ådet Haga blir en fortsättni­ng österut på Skottorps samhälle. Kommunen har tittat på hur lång gångvägen blir från planområde­t (inom streckad vit linje) till närmaste busshållpl­ats. Grönt är max 100 meter, ljusgrönt max 200 meter och gult max 400 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden