Hallandsposten

Flygteknik­er sliter för att få Lansen fin

Inne i en uppvärmd hangar har ideella krafter jobbat hela vintern med att få bort korrosion från F 14:s jetplan från 1950-talet. Målet är att Lansen ska upp på en pelare vid Flygstaden i år.

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se

I en hörna av den jättelika hangaren intill civila flygstatio­nen sliter sju pensionäre­r med att få bort korrosion från F 14:s sista attackplan. – Målsättnin­gen är att vi ska bli klara i år, men mycket hänger på att vi får tag på en annan bakkropp, säger erfarne flygteknik­ern Lennart Jonsson.

Överallt skrapas och slipas det. När Lansen sattes upp på en betongpela­re inne på flottiljom­rådet inför F 14:s 50-årsjubileu­m 1994 var det nymålat och såg ut att komma direkt från Saabs fabrik – men sedan dess har väder och vind gått hårt åt planet.

– Saltet i luften här vid kusten gör att även aluminium korroderar till sist, säger pensionera­de flygteknik­ern Jan Hjelm och visar hur svårt det är att komma åt i alla hålrum och fack i flygplansk­roppen.

– På vissa ställen, där vattnet har blivit liggande, är det som kexchoklad. Värst utsatt är bakkroppen, säger Lennart Jonsson, som hoppas de ska få bakkroppen från en Lansen som agerat skjutmål på testanlägg­ningen i Vidsel.

– Om där skulle finnas skotthål går de att laga. Det viktigaste är att luften där uppe är så torr att det inte blir någon korrosion.

Den här dagen

är vd:n för ett stort företag som säljer rostskydds­medel på besök. Medlet används sedan länge av stora flygplanst­illverka-

Hur tätt och fint man än får planet gör temperatur­förändring­arna alltid att det blir kondens inuti när det står ute. Kenneth Narstam, Flygteknik­er på FMTS fram till 2017

re som Boeing och Airbus – och skänks nu som en sponsorgåv­a till Lansens renovering­sgrupp.

– Även om inga papper är formellt påskrivna är i princip alla överenskom­melser med kommunen också klara, säger Thomas Ericsson från projektgru­ppens styrelse.

Han berättar om hur kommunstyr­elsens ordförande, kommundire­ktören, näringsliv­schefen, samhällsby­ggnadschef­en samt mark- och exploateri­ngschefen besökt hangaren.

– Förutom att de

har lovat ordna alla papper för marken vid rondellen mellan Flygstaden och flygstatio­nen, tidsstyrd belysning av planet och regelbunde­n högtryckst­vätt ska Hem sätta dit ett elskåp för att driva en avfuktare, säger han.

– Hur tätt och fint man än får planet gör temperatur­förändring­arna alltid att det blir kondens inuti när det står ute. För att undvika detta ska vi dra in slangar i kroppen och vingarna så att vi alltid kan hålla luftfuktig­heten på 40–45 procent, säger Kenneth Narstam, flygteknik­er på FMTS fram till 2017.

– Med tanke på att det är 75 år sedan F 14 drog i gång i Halmstad vore det kul om vi blev klara i år. Kan vi flytta och återanvänd­a betongpela­ren planet stod på innan slipper vi vänta på en kommunal upphandlin­g, säger Hans Hansson, ordförande i Flottiljom­rådets kamratoch veteranför­ening.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Likt Bibelns berättelse om Jona i valens buk kontroller­ar pensionera­de flygteknik­ern Lennart Jonsson det inre av Lansen som nu renoveras. Han hoppas nu få tag på en ny bakkropp i Norrland innan planet ska målas och upp på en betongpela­re.
Bild: Jari Välitalo Likt Bibelns berättelse om Jona i valens buk kontroller­ar pensionera­de flygteknik­ern Lennart Jonsson det inre av Lansen som nu renoveras. Han hoppas nu få tag på en ny bakkropp i Norrland innan planet ska målas och upp på en betongpela­re.
 ??  ?? Bild: Jari Välitalo Vissa delar på planet från 1950-talet behöver bytas ut, men för att de nya bitarna ska fästa ordentligt måste ytorna vara helt släta. Därför kör Hans Andersson för fullt med slipmaskin­en. ”Jag är den ende av oss som mekar med Lansen som inte varit flygteknik­er”, säger han och berättar om sin tid på F 14:s signalskol­a som följdes av en karriär som pilot inom taxiflyg.
Bild: Jari Välitalo Vissa delar på planet från 1950-talet behöver bytas ut, men för att de nya bitarna ska fästa ordentligt måste ytorna vara helt släta. Därför kör Hans Andersson för fullt med slipmaskin­en. ”Jag är den ende av oss som mekar med Lansen som inte varit flygteknik­er”, säger han och berättar om sin tid på F 14:s signalskol­a som följdes av en karriär som pilot inom taxiflyg.
 ??  ?? Även om aluminium ska vara rostfritt så korroderar det – och innan Lansen målas om måste mycket knackas bort. Här sliter pensionera­de flygteknik­ern Hans–göran Johansson.
Även om aluminium ska vara rostfritt så korroderar det – och innan Lansen målas om måste mycket knackas bort. Här sliter pensionera­de flygteknik­ern Hans–göran Johansson.
 ??  ?? Den kvinnliga piloten och navigatöre­n ska bytas ut. ”När jag köpte skyltdocko­rna i stan 1994 och gick i uniform med dem över axeln till bilen glodde folk”, minns Lennart Jonsson.
Den kvinnliga piloten och navigatöre­n ska bytas ut. ”När jag köpte skyltdocko­rna i stan 1994 och gick i uniform med dem över axeln till bilen glodde folk”, minns Lennart Jonsson.
 ??  ??
 ??  ?? Pensionera­de flygteknik­ern Jan Hjelm försöker komma åt inne i Lansens alla skrymslen och vrår. I framtiden ska en avfuktare se till att det inte samlas kondens här inne.
Pensionera­de flygteknik­ern Jan Hjelm försöker komma åt inne i Lansens alla skrymslen och vrår. I framtiden ska en avfuktare se till att det inte samlas kondens här inne.
 ??  ?? Här konstatera­s att golvet i förarutrym­met behöver sprutas rejält med rostskydds­medel innan Lansen placeras på en betongpela­re utomhus vid Flygstaden.
Här konstatera­s att golvet i förarutrym­met behöver sprutas rejält med rostskydds­medel innan Lansen placeras på en betongpela­re utomhus vid Flygstaden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden