Hallandsposten

Nu kommer våren officiellt till Halland

Nu är det slut på snöslask, kyla och tjocka täckjackor. Våren är på väg att officiellt göra entré i Halland.

- Benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 27

Många passade på att njuta när vi fick tillfällig­t besök av sol och värme under lördagen och måndagen. Men än så länge är det trots allt lite för tidigt för att hävda att våren är här.

För den som är trött på vintern med allt vad det innebär så finns det dock positiva besked att ge. Enligt prognosen kommer vi på fredag officiellt kunna säga att det är vår.

– Det ser riktigt trevligt ut. Temperatur­erna ser ut att hålla sig över nollan hela veckan, så troligtvis kommer våren på fredag, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Allt är dock

inte frid och fröjd. Även om temperatur­erna ser stigande ut så kanske inte den riktiga vårkänslan kommer infinna sig.

– Under tisdagen har vi haft ett regnområde över de södra delarna av Halland. Dessutom drog ytterligar­e ett område med regnskurar in under dagen, samtidigt som det var måttlig till frisk vind, så det var ganska ruggigt, säger Mikael Sjöstrand.

Även resten av veckan ser ut att bjuda på ganska mulet och grått väder.

– Under onsdagen drar lite kallare luft ner över landet, men når kanske inte riktigt till Halland. I de norra delarna av länet blir det ganska goda solchanser, men det blir molnigare ju närmare Skåne man kommer. Även torsdag och fredag ser ut att bli ganska ostabilt med en hel del moln, men dygnstempe­raturen håller sig ändå strax över nollan.

Definition­en av meteorolog­isk vår är att dygnsmedel­temperatur­en ska vara stigande och över noll grader, men inte över tio plusgrader, sju dagar i sträck. När temperatur­en har hållits sju dagar i sträck säger man att våren anlände under den första dagen.

Normalt sett brukar

våren komma till Halland först i mars månad, men det kommer ändå inte bli en rekordtidi­g vår i år. Det finns nämligen ytterligar­e en regel som ställer det. Starten på våren får inte ske före den 15 februari, något som har hänt ett antal gånger de senaste åren.

2014, 2015 och 2017 kom den sjunde raka dagen med plusgrader den 22 februari och därför räknades den 15 februari som årets första vårdag, precis som det ser ut att bli i år.

– Om allt går som det ser ut så kan vi alltså ge det trevliga beskedet att våren kommer nu.

Så säg hej då till den gråa vintern och välkomna in den tidiga våren!

 ??  ??
 ?? Bild: Nora Lorek/tt ?? Vårtecken, i form av vitsippor. Än är det inte riktigt dags, utan dessa förevigade­s här om året.
Bild: Nora Lorek/tt Vårtecken, i form av vitsippor. Än är det inte riktigt dags, utan dessa förevigade­s här om året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden