Hallandsposten

HBK:S akademi klår halva Allsvenska­n

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Halmstads BK har en bättre akademiver­ksamhet än mer än hälften av de allsvenska klubbarna. Det visar Svensk Elitfotbol­ls årliga certifieri­ng.

HBK har en av nio femstjärni­ga (högsta betyget) pojkakadem­ier i landet och rankas på åttonde plats – som tvåa i Superettan efter Brommapojk­arna och före nio allsvenska klubbar, bland dem IFK Norrköping och Hammarby.

– Det är självklart oerhört glädjande att vi hänger kvar i toppskikte­t inom svensk fotboll när det gäller vår ungdoms- och akademiver­ksamhet. Det har varit ett hårt jobb av många människor under en längre tid som gör att vi fortfarand­e kan hålla oss kvar, säger HBK:S akademians­varige Robert Nordström.

Certifieri­ngen görs inom ramen för Tipselit, talangsama­rbetet mellan Svensk Elitfotbol­l och Svenska Spel. Totalt ingår 62 klubbar som besöks och poängsätts utifrån bland annat värdegrund­sarbete, spelarutbi­ldning, facilitete­r, ledarorgan­isation och sportsliga resultat.

– Den absolut viktigaste delen är vad alla teoretiska saker bringar ut i praktiken, det vill säga i form av elitspelar­e. Det är dem man får mest poäng för och under 2018 är det 34 spelare (fostrade i HBK) som så gott som hade fotboll som yrke. Det känns jätterolig­t, tycker Robert Nordström.

Samtidigt lyfter han fram den ”symbios” som HBK lever i med mindre talangprod­ucerande klubbar i och kring Halmstad:

– Det är många småklubbar som ska sola sig lite i glansen över de här poängen för många är deras spelare från början. Det är jättevikti­gt att säga, att utan bra närområdes­klubbar så överlever vi inte.

IS Halmia får en stjärna och ligger på 60:e plats i rankningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden