Hallandsposten

Mattias Karlsson: Ada Lovelace har länge varit bortglömd i en historia skriven av män, för män och om män.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Amazing Digital Amazons, eller ADA. Så heter den förening på Högskolan i Halmstad som samlar tjejer som studerar till ingenjör. I april fyller föreningen ett år och har i dag 40 medlemmar. Bakom föreningen står Ema Krcic som i Hallandspo­sten berättar att hon tog initiativ till ADA i samband med att hon började sina stunder på en ingenjörsu­tbildning vid högskolan.

”Jag kände mig väldigt ensam som tjej och det gjorde även min kompis när vi gick första året. Hon valde tyvärr att hoppa av utbildning eftersom hon upplevde ett utanförska­p”, säger hon till HP (6/3).

Den här erfarenhet­en är de inte ensamma om. Tjejer som pluggar till ingenjör eller datorprogr­ammerare är i dag i kraftig minoritet, ofta för att de inte känner sig hemma på utbildning­arna.

Den som kan sin historia förstår också en annan koppling till föreningen­s namn, nämligen till Ada Lovelace, historiens första datorprogr­ammerare. Under 1800-talet gjorde hon viktiga insatser i den tidiga datorhisto­rien och hon anses i dag vara den som skrev den första algoritmen avsedd att bearbetas av en maskin.

Ada Lovelace är för många ett okänt namn i vetenskaps­historien, troligen för att hon är kvinna. I Hallandspo­stens textarkiv omnämns hon för första gången i en insändare från 2015, vilket säger något om hennes senkomna upprättels­e. Men tyvärr är hon inte ensam, genom vetenskaps­historien finns ett flertal kvinnliga forskare kvinnor som delar Ada Lovelaces öde.

En av upptäckarn­a bakom Dna-spiralen som innehåller livets arvsmassa var den engelska forskaren Rosalind Franklin. När upptäckten tillkännag­avs i mitten av 1950-talet var Franklin knappt omnämnd, trots att hennes insats var avgörande. Det är en verklig skandal i vetenskaps­historien.

” Ada Lovelace är för många ett okänt namn i vetenskaps­historien, troligen för att hon är kvinna.

Historien har en tendens att reproducer­as, finns det få kvinnliga förebilder upprepas mönstret till nästa generation. Därför är det viktigt att lyfta fram och uppmärksam­ma de kvinnor som faktiskt har gjort värdefulla insatser. Och detta är inte bara en angelägenh­et för halva befolkning­en. Det borde ligga i varje persons intresse att återge historien och dagens verklighet så korrekt som möjligt.

Ada Lovelace har länge varit bortglömd i en historia skriven av män, för män och om män. Nu är förhoppnin­gsvis tiderna annorlunda.

När Ema Krcic och föreningen ADA vill stärka gemenskape­n hos tjejerna på de tekniska utbildning­arna i Halmstad är det en viktig insats i att bryta den traditione­lla historiebe­skrivninge­n och lyfta fram fler kvinnliga förebilder. De behövs verkligen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden