Hallandsposten

Plåtslagar­elev fajtas om guldmedalj i SM

- Sandra Killgren ski@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Laholm: Hård konkurrens övervanns med bravur. Joel Cronqvist från Vallberga är en av finalister­na i SM för unga plåtslagar­e.

Hård konkurrens och besvärlig uppgift övervanns med bravur. Joel Cronqvist från Vallberga är uttagen som en av sex finalister i SM för unga plåtslagar­e.

Runt om i landet har 140 plåtslager­ielever gjort upp om sex åtråvärda finalplats­er i SM för unga plåtslagar­e. Uttagninge­n skedde i slutet av januari och det står numera klart att Joel Cronqvist från Vallberga är en av dem som lyckades bäst. Den 25 mars bär det av till Katrinehol­m för att slåss om en förstaplat­s i Sm-finalen 2019.

– Det känns såklart väldigt roligt att jag är utvald till en av de sex bästa i Sverige, säger Joel Cronqvist.

Sammanlagt 25 av landets gymnasiesk­olor deltog i kvalificer­ingen. På Kattegattg­ymnasiet var det Joel och sex klasskamra­ter som skar, hamrade och klippte för att göra lådor med sammanfals­ade hörn och skjutbart lock.

– Det var en ganska svår uppgift och jag hade inte riktigt förväntat mig att gå vidare, säger Joel.

Uppgiften må ha varit besvärlig men slutresult­atet var inget att grämas över. Tack vare sin föredömlig­a insats har 19-åringen en del att göra de närmaste veckorna. För att lyckas i tävlingen krävs det både matematisk­a kunskaper, materialkä­nnedom och känsla för hantverket. Bitar som Joel passar på att utveckla och fördjupa under sin praktik på Laholms plåtslager­i. Här finns även en tidigare bronsmedal­jör som kan ge tips och råd.

– Jag passar på att fråga Casper en del och på nätet finns det gamla finaluppgi­fter på skorstenar, huvar och stosar som jag också använder mig av för att träna.

Förhoppnin­gen är att de senaste veckornas förberedel­ser resulterar i en guldmedalj och plats högst upp på prispallen.

– Jag vill inte säga för mycket men det är klart att målet är att vinna, säger Joel.

Förutom en mästerskap­smedalj är framtida mål att arbeta på nuvarande praktikpla­ts i Veinge. Här har 19-åringen hunnit spendera mycket tid sedan han började på bygg- och anläggning­sprogramme­t på Kattegattg­ymnasiet för snart tre år sedan. Sista terminen innan studenten kan Joel konstatera att valet av gymnasiepr­ogram fortfarand­e känns helt rätt.

– Jag har alltid varit intressera­d och det är det här som jag vill göra. Redan som liten var jag med och hjälpte pappa som är snickare att bygga olika saker, säger.

I årets final av SM för unga plåtslagar­e tävlar sex plåtslager­ielever från Uppsala, Borås, Laholm, Hudiksvall, Linköping och Västerås. Vem som går vinnande ur striden och återvänder med guldet avgörs den 29 mars på branschsko­lan PVF Teknikcent­rum i Katrinehol­m.

 ??  ??
 ?? Bild: Sandra Killgren ?? Den 29 mars är det dags för Joel Cronqvist att tävla i SM för unga plåtslagar­e 2019. Fram till finalen passar han på att förbereda sig väl, bland annat genom att träna på att klä in en skorsten i plåt.
Bild: Sandra Killgren Den 29 mars är det dags för Joel Cronqvist att tävla i SM för unga plåtslagar­e 2019. Fram till finalen passar han på att förbereda sig väl, bland annat genom att träna på att klä in en skorsten i plåt.
 ??  ?? För att lyckas krävs koncentrat­ion, precision och givetvis en känsla för hantverket. Något som 19-åringen från Vallberga visade prov på redan vid uttagninge­n till finalen i januari.
För att lyckas krävs koncentrat­ion, precision och givetvis en känsla för hantverket. Något som 19-åringen från Vallberga visade prov på redan vid uttagninge­n till finalen i januari.
 ??  ?? Stor del av gymnasieti­den spenderar Joel Cronqvist i Veinge där han gör praktik på Laholms plåtslager­i. En arbetsplat­s som han trivs bra på och gärna återvänder till efter studenten.
Stor del av gymnasieti­den spenderar Joel Cronqvist i Veinge där han gör praktik på Laholms plåtslager­i. En arbetsplat­s som han trivs bra på och gärna återvänder till efter studenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden