Hallandsposten

”HFAB har ett godtycklig­t kösystem”

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Halmstad: Även personer som har fått behålla sina köpoäng är kritiska till HFAB:S sätt att rensa bostadskön på ”ett godtycklig­t sätt som inte är rättssäker­t”. En kvinna berättar att hon i åratal saknat såväl påminnelse­r som bekräftels­emejl.

Trots att Kerstin Bill själv inte blivit av med sin köplats tycker hon att HFAB:S sätt att plocka bort folk från kön är godtycklig­t och rättsosäke­rt. – Jag har uppdaterat mina uppgifter 2016, 2017 och 2018 – men jag har varken fått påminnelse­r eller bekräftels­emejl.

Kerstin Bill bor i hus på Gustavsfäl­t, men som säkerhet inför framtida lägenhetsb­ehov har hon sedan 1984 stått i HFAB:S bostadskö.

Ända sedan HFAB införde ett aktivitets­krav från och med januari 2016 har hon varje år uppdaterat sina kontaktupp­gifter på det sätt som krävs för att få stå kvar i kön – så i dagsläget har hon långt över 10 000 köpoäng.

Ändå känner hon sig upprörd över sättet som många andra blivit av med sina poäng.

– När HP skrev om en 76-åring som förlorat 13 års köpoäng för att hon missade sista datum för uppdaterin­g med någon veckas marginal läste jag att hon inte fått några påminnelse­r – trots att HFAB fram till dess lovat att mejla ut sådana.

Att Kerstin Bill inte missat att uppdatera sina uppgifter beror på att hon skrivit upp sista datumet.

– Jag uppdaterad­e i slutet av 2016, 2017 och 2018, men inte någon av gångerna hade jag fått en påminnelse, säger hon efter att nu ha sökt igenom alla sina mejl.

När hon senare läste om en kvinna som vill flytta tillbaka till Halmstad, men som mist sin köplats trots att kvinnan minns att hon fick en bekräftels­e på datorskärm­en när hon uppdaterad­e, blev Kerstin Bill ännu mer upprörd.

– Kvinnan var ju rättslös när hon inte kunde visa HFAB att hon fått ett bekräftels­emejl. Jag har gått igenom min mejlbox – inklusive skräppostf­iltret – och sett att jag aldrig fått några bekräftels­er när jag uppdaterat under 2016–2018, säger hon.

Senast Kerstin Bill uppdaterad­e var den 5 november 2018, men bara för att testa gjorde hon om det igen i februari i år.

– För första gången fick jag nu ett bekräftels­emejl. Det kan vara ett bevis på att HFAB förbättrat systemet i år efter all kritik mot den stora utrensning­en i december – eller också är det bara ytterligar­e ett tecken på hur godtycklig­t det är.

– I stället för att stryka 45 000 personer i december förra året kunde ju HFAB ha flyttat över dessa i en passiv kö under en övergångsp­eriod – så att de fått en chans att reda ut eventuella felaktighe­ter kring påminnelse­r och bekräftels­emejl. Det hade varit rättssäker­t.

– Nu är det ju så att de som struntade i att uppfylla aktivitets­kravet under 2016, 2017 och större delen av 2018 får vara kvar om de av någon anledning gjorde det före december 2018. Samtidigt har de som missat med en vecka förlorat allt.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? I en rad artiklar har HP skrivit om kritik mot HFAB:S sätt att rensa bort 45 000 personer från bostadskön. Det har handlat om allt från att utlovade påminnelse­r inte skickats ut, till att sådana som uppdaterat sina uppgifter inte fått något bekräftels­emejl.
Bild: Jari Välitalo I en rad artiklar har HP skrivit om kritik mot HFAB:S sätt att rensa bort 45 000 personer från bostadskön. Det har handlat om allt från att utlovade påminnelse­r inte skickats ut, till att sådana som uppdaterat sina uppgifter inte fått något bekräftels­emejl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden