Hallandsposten

Kommunen vill köpa åkermark för 35 miljoner

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Kommunråde­ts signatur är allt som saknas för en ny stor markaffär i Laholm. Kommunen vill köpa åkermark vid Kungsladug­ården för 35 miljoner kronor.

Ett erbjudande för bra för att tacka nej.

Ungefär så beskriver Mikael Lennung, mark- och exploateri­ngsstrateg på Laholms kommun, förslaget som markägaren kom med i höstas.

– Frågan ställdes till kommunen om vi var intressera­de. Man får smida medan järnet är varmt, säger Mikael Lennung.

Det som erbjöds var en större obebyggd lantbruksf­astighet på 178 hektar som ligger utspridd omkring Ahla.

Den intressant­aste biten för kommunen är en mindre del på cirka tio hektar, som ligger längst i väster mellan Laholm och Lilla Tjärby, norr om Kungsladug­ården.

Tanken är att orterna på sikt ska växa ihop. Området vid den gamla banvallen pekas ut i översiktsp­lanen för bostäder före år 2030.

– Då gäller det att ha mark. Man ska köpa i rätt tid. Vi tycker detta är ett vettigt pris, säger Erling Cronqvist (C), ordförande i kommunstyr­elsen.

Förvärvet anses också strategisk­t för markbyten och för framtida utveckling av Ahla, som har både kommunalt va och gång- och cykelväg till Laholm.

Prislappen är 35 miljoner kronor. Kvadratmet­erpriset 19,70 kronor.

Köpet ska göras som en fastighets­reglering. På så sätt slipper kommunen betala stämpelska­tt på cirka 1,5 miljoner kronor.

Med marken följer också intäkter. Den nuvarande ägaren har precis tecknat ett femårigt arrendeavt­al med storbonden Magnus Pålsson. Jakträtten är också uthyrd.

Kommunen räknar med att affären i slutänden ger ett plus på cirka 300 000 kronor om året.

– Det är ingen dålig affär. Vi springer inte och lånar till detta, säger Erling Cronqvist.

Innan han plitar på köpekontra­ktet ska det godkännas av kommunstyr­elsen och klubbas i kommunfull­mäktige.

Kommunen har tidigare i år gjort uppmärksam­made markköp vid järnvägsst­ationen och E 6 i Skummeslöv­sstrand.

– Jag har ambitionen att kommunen ska köpa på sig mark. Vi vill inte vara utan när vi ska planera och det behövs också till markbyten, säger Erling Cronqvist.

Säljaren Emil Sällvik är en skånsk lantbrukar­e från Staffansto­rp som äger mark på fler håll i kommunen. Han har tidigare varit involverad i Nya Skottorps gris.

– Hur många bostäder det kan bli beror på hur tätt man bygger. Det kanske handlar om 50–75 villatomte­r, men det är också den glesaste bebyggelse­n man kan göra, säger Mikael Lennung.

Marken intill, mellan Tjärbyväge­n och banvallen, ägs av Kungsladug­ården. Där förs inga diskussion­er i nuläget, enligt kommunen.

 ?? Bild: Laholms kommun ?? Laholms kommun vill köpa Ala 3:30, en obebyggd lantbruksf­astighet på 178 hektar, för att i framtiden kunna bygga ihop Laholm med Lilla Tjärby.
Bild: Laholms kommun Laholms kommun vill köpa Ala 3:30, en obebyggd lantbruksf­astighet på 178 hektar, för att i framtiden kunna bygga ihop Laholm med Lilla Tjärby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden