Hallandsposten

Fler kvinnor tar klivet upp i kommunens bolag

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se

Halmstad: Fler kvinnor kommer att svinga klubban när de nya styrelsern­a för kommunens åtta helägda bolag tar över i april. Antalet kvinnliga ordförande går från en till tre.

Över 60 procent av ledamötern­a i kommunens bolagsstyr­elser är män. Men fler kvinnor har tagit plats i toppen. Antalet kvinnliga ordförande har ökat från en till tre. – Nu kommer knytblusen in i styrelseru­mmet för att stanna, säger Ann-charlott Mankell (M), ordförande i Hallands hamnar Halmstad.

Under de två gångna mandatperi­oderna har den kvinnliga representa­tionen i bolagsstyr­elserna legat på 37–38 procent i HP:S granskning­ar.

I höstas valdes nya styrelser till kommunens åtta helägda bolag som ingår i koncernen Halmstad rådhus. De nya ledamötern­a tar över i april.

Inget har hänt när det gäller fördelning­en mellan män och kvinnor. 62,5 procent är män, resten kvinnor.

Men en liten förändring har skett på toppen. I de avgående styrelsern­a sitter det sju män på ordförande­stolen men endast en kvinna – Ann-charlott Mankell.

När de nya styrelsern­a tar över är fördelning­en lite jämnare – fem män och tre kvinnor. Ann-charlott Mankell sitter kvar på sin post och får sällskap av kollegorna Louise Uvenfeldt (M) som ska svinga ordförande­klubban i Halmstad energi och miljö, Hem, och Josefin Green (M) som får motsvarand­e uppdrag i Destinatio­n Halmstad.

– Det känns jättebra att andelen kvinnor har ökat, säger Josefin Green.

– Och väldigt roligt, tillägger Ann-charlott Mankell.

Samtidigt är de alla tre överens om att kompetens går före kön.

– Jag är helt emot kvoterings­system eller att köra varannan damernas. Det måste vara kompetense­n som avgör, säger Ann-charlott Mankell.

Hon har tidigare mandatperi­oder suttit i två olika bolagsstyr­elser – HFAB och Destinatio­n Halmstad. För några månader sedan tog hon över ordförande­klubban i hamnbolage­t när partikolle­gan Mikaela Waltersson valde att lämna.

För både Josefin Green och Louise Uvenfeldt är det första gången som de sitter som ordförande i ett kommunalt bolag.

– Det ska bli jättespänn­ande. Att få komma in som ordförande ser jag som en väldig förmån. Jag jobbar som verksamhet­schef inom äldreomsor­gen och det har jag säkert nytta av, säger Josefin Green.

Louise Uvenfeldt har en gedigen bakgrund inom den politiska världen. Hon har i många år arbetat med försvarsoc­h säkerhetsp­olitiska frågor inom Utrikesdep­artementet, Försvarsde­partemente­t och EU. Hon kommer senast från ett jobb som regionchef för Svenskt näringsliv.

– Det här ska bli jätterolig­t. Den bakgrund jag har gör att jag känner väldig trygghet i de politiska uppdragen jag har förmånen att ha fått, säger hon.

Att bolagens styrelser fortfarand­e till en övervägand­e majoritet består

av män tror de beror på flera olika faktorer.

– Det är en kultur som funnits och det tar sin tid att förändra, säger Louise Uvenfeldt.

– Jag tror också ibland att kvinnor drar sig mer för att ta de här posterna när man befinner sig mitt i livet med barn och annat. Sedan handlar det mycket om tid och intresse, vissa kanske är lämpliga men tackar nej, säger Ann-charlott Mankell.

Alla anser att nuvarande fördelning i bolagens styrelser är okej. Samma sak för kommunfull­mäktige, där 45 procent är kvinnor och 55 procent män.

– Det ska inte vara jämnt och rättvist bara för sakens skull, säger Ann-charlott Mankell.

– Absolut lika tal är inget man ska eftersträv­a men visst vore det kul att få se det omvända någon gång också. Om tesen att kompetens går före kön ska gälla borde det vid något tillfälle rimligtvis också vara så att det var 55 procent kvinnor i fullmäktig­e, säger Louise Uvenfeldt.

Även på vd-posterna i de åtta kommunala bolagen har det skett en förändring under den senaste mandatperi­oden. I HP:S granskning för fyra år sedan, då kommunen hade nio bolag, var endast två av nio vd:ar kvinnor.

I dag är hälften kvinnor. Dessutom leder en kvinna löneligan – Monica Karlsson, vd för Hem, som tjänar 122 600 kronor i månaden.

I dag är det som bekant internatio­nella kvinnodage­n. En dag som de tre styrelseor­dförandena ger omdömet ”bra att den finns” även om de själva i sina nuvarande roller inte tycker att det görs någon skillnad mellan könen.

Louise Uvenfeldt som kommer från en mansdomine­rad värld har dock två olika bilder.

– Inom flera offentliga verksamhet­er, till exempel försvaret, är upplevelse­n att kraven är högre ställda på kvinnor för att få samma position, men jag upplever inte att det är så inom kommunen, säger hon.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Tre av åtta styrelser kommer att ha en kvinnlig ordförande. Dessa är Josefine Green, Ann-charlott Mankell och Louise Uvenfeldt, samtliga hemmahöran­de i Moderatern­a.
Bild: Roger Larsson Tre av åtta styrelser kommer att ha en kvinnlig ordförande. Dessa är Josefine Green, Ann-charlott Mankell och Louise Uvenfeldt, samtliga hemmahöran­de i Moderatern­a.
 ??  ?? Tre kvinnor, mot en tidigare, kommer att hålla i ordförande­klubban i kommunens nya bolagsstyr­elser. Förutom sina ordförande­poster har Josefin Green, Ann-charlott Mankell och Louise Uvenfeldt även en rad andra politiska uppdrag, bland annat sitter de alla tre i kommunfull­mäktige.
Tre kvinnor, mot en tidigare, kommer att hålla i ordförande­klubban i kommunens nya bolagsstyr­elser. Förutom sina ordförande­poster har Josefin Green, Ann-charlott Mankell och Louise Uvenfeldt även en rad andra politiska uppdrag, bland annat sitter de alla tre i kommunfull­mäktige.
 ?? Bild: Roger Larsson ??
Bild: Roger Larsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden