Hallandsposten

Hp-läsaren: ”De halländska männen tjänar i genomsnitt 80 000 kronor mer om året än kvinnorna”

- Elisabeth riksdagsle­damot Falkhaven (MP) Sophia Nilsson (MP) ordförande MP Halland Maria Losman (MP) gruppledar­e MP Region Halland

Jämställdh­et. Alla dessa dagar. Egentligen, vad är det vi markerar den 8 mars? Vi skulle inte behöva ha en internatio­nell kvinnodag 2019, lika lite som en världsmilj­ödag 5 juni, men uppenbarli­gen behövs det.

Vi tre är födda på 1950-, 60- och 70-talet. Under vår livstid hittills har vi sett framgångar för kvinnors och mäns lika rättighete­r, inte bara i lagstiftni­ngen utan också i praktiken.

Region Halland släppte i samarbete med Länsstyrel­sen Halland rapporten ”Från vaggan till graven” på Alla hjärtans dag. Vi konstatera­r att det är en bra bit kvar till ”bästa livsplatse­n” som Region Halland vill kalla sig.

Rapporten konstatera­r att förutsättn­ingarna hallänning­arna ges har en koppling till kön, etnicitet, funktional­itet, ålder, socioekono­mi och andra grupptillh­örigheter. Kvinnor tjänar mindre pengar än män fast de är mer välutbilda­de.

Kvinnor är räddare än män, och även mer utsatta för sexualbrot­t och andra övergrepp som begränsar deras vardagsliv – även om män är mer utsatta för våld i gatumiljö.

Det finns så mycket vi behöver fortsätta göra i politiken. Vi behöver driva på för att vara ansvarsful­la arbetsgiva­re i kommuner och region som inte lönediskri­minerar och ger rätt till heltid. I kommunerna behöver vi se till att omsorg och färdtjänst fungerar tillräckli­gt väl för de som behöver det, utan att kallt räkna med att anhöriga, ofta kvinnor, ska täcka upp när det inte fungerar. Vi behöver göra om reseavdrag­en så att de slutar gynna bilpendlan­de män i storstäder­na. Vi behöver planera för bostäder även för människor med lägre inkomster bland annat för att kvinnor inte ska stanna kvar i våldsamma relationer av ekonomiska skäl.

Vi behöver hålla nere prestation­shetsen i betygssyst­emet där flickor far mest illa och arbeta normkritis­kt i förskolor och skolor. Detta, och mycket annat, jobbar vi i Miljöparti­et för både 8 mars och årets alla andra dagar.

” Det finns så mycket vi behöver fortsätta göra i politiken.

 ?? Bild: TT ?? Otrygghete­n bland kvinnor är en av de saker som skribenter­na vill komma till bukt med.
Bild: TT Otrygghete­n bland kvinnor är en av de saker som skribenter­na vill komma till bukt med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden