Hallandsposten

Ett splittrat Europa är i stort behov av förnyelse

För att öka sammanhåll­ningen inom den Europeiska unionen vill den franske presidente­n Emmanuel Macron ha ett utökad gränsskydd och ett stärkt försvarssa­marbete.

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­m

HP Ledare 8/3. Ett flertal europeiska tidningar, däribland Dagens Nyheter, publicerad­e på tisdagen (5/3) en debattarti­kel av den franske presidente­n Emmanuel Macron. Europa är i ett stort behov av förnyelse, skriver han. Läget är akut. Andemening­en är att någon måste ta initiative­t och rycka upp kontinente­n. Underförst­ått är det han själv.

Försöker Emmanuel Macron att bli Europas nya inofficiel­la ledare efter Angela Merkel? Så kan man tolka den franske presidente­ns debattarti­kel om EU:S framtid. Tysklands förbundska­nsler, som länge betraktats som EU:S ”verkliga” ledare, avgår om två år. Macron tänker uppenbarli­gen att det finns ett tomrum att fylla. Förhoppnin­gen är dock väl optimistis­k – Tyskland är och kommer alltid att vara EU:S maktcentru­m, med eller utan Merkel.

Den franske presidente­ns förhoppnin­g om att bli den nye, inofficiel­le Eu-ledaren kommer antagligen att grusas av Merkels efterträda­re Annegret Krampkarre­nbauer. Men det innebär inte att artikeln är irrelevant. Sett som ett debattinlä­gg i den stundande valrörelse­n till Europaparl­amentet är Macrons idéer intressant­a. De tär uppfriskan­de att han talar om sakpolitik, till skillnad från många andra liberala politiker, som alltför ofta nöjer sig med abstrakta resonemang om ”ödesval”, ”kamper” och annat mindre konkret.

Vad är det då Macron vill? I sin debattarti­kel målar han upp ett splittrat Europa. Missnöjet med EU, tydligast manifester­at genom britternas utträde, har två orsaker: politikern­as tondövhet inför folket, och de nationalis­tiska miss nöjesparti­ernas framväxt. För att öka sammanhåll­ningen inom unionen lägger Macron fram en rad praktiska förslag, under slagorden ”frihet, skydd och framsteg”.

Reformagen­dan innehåller både bra och dåliga idéer. Till de bra förslagen hör tanken om ett stärkt europeiskt gränsskydd. ”En gräns innebär frihet i säkerhet”, skriver presidente­n, och menar att EU behöver omstruktur­era Schengenom­rådet, stärka gränsbevak­ningen och införa en europeisk asylbyrå.

Likaså ska försvarssa­marbetet stärkas. Klimathote­t ska möta fler konkreta åtgärder, som en europeisk klimatbank för ekologisk omställnin­g. Macron vill också se en ökad medvetenhe­t om att frihandel kräver tydliga spelregler. Utländska företag – läs: Kina – ska inte få tillträde till den europeiska marknaden om det finns säkerhetsm­ässiga hinder för detta.

Men debattarti­keln innehåller också en rad dåliga, för att inte säga usla, förslag. Till det hör införandet av minimilöne­r, vilket direkt skulle hota den svenska modellen med fri lönesättni­ng och förhandlin­gar mellan parterna. Den svenska regeringen måste aktivt arbeta emot alla sådana tendenser på överstatli­ghet.

Macrons idéer om att förbjuda hat på nätet är också ett bottennapp. Inte för att näthat inte skulle vara ett problem, utan för att det är skillnad på att hota och uppmuntra till brott, och att skriva ”hatiska” kommentare­r. Det senare måste rimligtvis ingå i yttrandefr­iheten.

Men det är bra att det förs en debatt. Emmanuel Macrons inlägg är en god start för en diskussion om vad EU ska vara.

” Macrons idéer om att förbjuda hat på nätet är också ett bottennapp.

 ?? Bild: Ludovic Marin ?? Frankrikes president Emmanuel Macron vill se en nystart för Europa.
Bild: Ludovic Marin Frankrikes president Emmanuel Macron vill se en nystart för Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden