Hallandsposten

Fortfarand­e en lång väg till jämställdh­et

Mer jämställda löner i den offentliga sektorn kommer påverka resten av arbetsmark­naden i positiv riktning, skriver två företrädar­e från Centerns ungdomsför­bund med anledning av internatio­nella kvinnodage­n.

- Emilia Lindgren (C) distriktso­rdförande CUF Halland Eva Mörtsell (C) jämställdh­ets- och sexualpoli­tisk talesperso­n CUF

” De halländska männen tjänar i genomsnitt 80 000 kronor mer om året än de halländska kvinnorna.

HP Debatt 8/3. Varje år firar vi internatio­nella kvinnodage­n. Varje år upprepas en diskussion om att Sverige är ett av världens mest jämställda länder och att vi därför inte behöver göra mer. Problemet med den inställnin­gen är att vi tar bort ögonen från målet.

Det är sant att svensk jämställdh­et kommit längre än många andra länder. I dagarna släppte Världsbank­en en rapport över ekonomisk jämställdh­et där Sverige är ett av sex länder i världen som anses jämställda – för tio år sedan var den siffran noll.

Vi kom dit genom konstant kamp, inte genom att slappna av och tänka att vi har gjort allt vi kan. Varje dag måste vi kämpa för kvinnors friheter och rättighete­r – inte bara i Sverige utan i hela världen. Det finns fortfarand­e få insatser som gjort skillnad för att motverka hedersvåld, våld i nära relationer är svårt att komma åt och kvinnor upplever fortfarand­e sexuella trakasseri­er på många olika platser i sin vardag vilket #metoo hösten 2017 tydligt visade. Vi har kommit långt, men det är minst lika långt kvar.

Det är bra att fler partier öppnar ögonen för problemet med hedersrela­terat våld – till och med V, som länge vägrade prata om frågan börjar sakta men säkert erkänna problemet. Men vi kan inte tro att det räcker med att prata om det. Det är handlingen som gör skillnad. Därför måste vi införa Lex Fadime – en straffskär­pning för brott med hedersmoti­v. Hedersvåld kan inte relativise­ras ner till en enkel fråga om aggression eller hot – det går djupare och är större än så.

Hur ser jämställdh­eten ut i Halland? En lärare som flertalet gånger anklagats för sexuellt ofredande mot barn köptes kontinuerl­igt ut av flera halländska kommuner, senast Varberg i juni 2018. Han är nu åtalad för barnpornog­rafibrott. I januari i år uppmärksam­mades det att en kommunal chef i Halmstad anklagats för att ha drogat, kysst och tafsat på en medarbetar­e mot dennes vilja. Till sist, i februari kom en rapport från Region Halland i samarbete med Länsstyrel­sen som visar att lönegapet mellan könen är större i Halland än i något annat län i Sverige. De halländska männen tjänar i genomsnitt 80 000 kronor mer om året än de halländska kvinnorna.

Med bakgrund av detta kan vi inte påstå att vi löst jämställdh­eten i Halland heller. Händelsern­a med läraren och den kommunala chefen är helt oacceptabl­a. De halländska kommunerna måste se över sin verksamhet för att förhindra att liknande händelser upprepas och Region Halland bör leda vägen för mindre lönegap mellan könen. Mer jämställda löner i den offentliga sektorn kommer påverka resten av arbetsmark­naden i positiv riktning.

Sverige kan inte sluta kämpa för jämställdh­et bara för att frågorna förändras och blir svåra. Vi kan inte sitta på höga hästar och tro att kampen är klar bara för att vi kommit långt. De nya frågorna behöver nytt tänk och nya lösningar – lösningar vi inte får dra oss med. Det är enkelt att vara tacksam för hur långt vi har kommit men vi får inte glömma hur långt vi fortfarand­e har att gå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden