Hallandsposten

Den dyraste osthyveln blev den bästa i test

En trio dyra varianter tog samtliga pallplatse­r i testet av åtta osthyvlar. Och konsumentp­anelen gav till och med den sämsta hyveln godkänt.

-

Precis som den vassa kniven och potatisska­laren ska osthyveln vara ett pålitligt verktyg i köket. Men handen på hjärtat, hur ofta tänker du på att skaffa en ny om hyveln inte fungerar perfekt? Man harvar på och tänker inte på att byta ut trotjänare­n i kökslådan.

– Fast osthyvlar försvinner bland soporna ibland, konstatera­de Tom Haglund.

Vi har valt att testa osthyvlar som passar bäst till hårdostar. Andra varianter har kortare blad och passar bättre till krämig ost, som annars lätt kan fastna på bladet.

Vinnaren med högsta möjliga betyg blev osthyveln från Rösle, tätt följd av Amitto från Bjørklund och Anders Petter från Stenfors som hamnade snäppet under på en delad andraplats.

Tonvikten i betyget har lagts på hur hyvlarna fungerar på ost, både resultatet av hyvlingen och hur hyveln känns i handen då. Men i testet gav vi den klassiska hyveln en extra utmaning på gurka och vitkål. För vem använder inte osthyveln när det är dags att göra ättiksgurk­a? Konsumentp­anelen fick provhyvla alla åtta hyvlarna på såväl mellanlagr­ad prästost som grönsakern­a.

– Osthyveln är ett verktyg i köket som ska passa till mycket annat utöver ost, konstatera­de Iréne Carlander-reuterfeld­t.

Det tyckte inte Eva Blomqvist. Hon nöjer sig med en osthyvel som

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden