Hallandsposten

Linas och Joakims hem har anor från 1800-talet

Ett gammalt bryggeri, en före detta stinsbosta­d, eller något annat? Lina Jarälv och Joakim Boman har flyttat in i sitt drömhus och undrar vilken historia som huset ruvar på.

- Lena Lyxell lena.lyxell@hallandspo­sten.se

Tegelhuset på Sandgatan i Slöinge är byggt 1896. Lina Jarälv som är född och uppvuxen ett stenkast bort har många gånger slängt längtansfu­lla blickar på den charmfulla tegelbyggn­aden. När hon och sambon Joakim Boman renoverat och bott klart i sitt hus i centrala Falkenberg gick bosättarta­nkarna söderut. Tegelhuset på vägen ner mot tennisbano­rna dök åter upp i Linas tankar och även Joakim såg möjlighete­r att skapa ett hem här.

De började med att lämna ett brev i brevlådan med en fråga om de fick köpa huset, men det gav inget resultat. Tiden gick och när Lina hörde talas om att husets ägare eventuellt var på väg att sälja tog de kontakt igen.

– Första gången vi kom in ångrade vi oss. Det var mycket mer som behövde göras än vad vi hade trott. Av någon anledning gick vi hit igen och bestämde oss för att köpa om Joakim fick tjänstledi­gt, minns Lina.

Det fick han och planerna började ta fart. Så fort de blev ägare till huset satte Joakim igång med renovering­en. Lina som var föräldrale­dig med Charlie var där så fort hon hade tid och barnvakt.

Joakim som är snickare såg till att allt som har med el, vatten och avlopp att göra byttes ut, jordvärme installera­des, därefter slipades alla golv innan det var dags att ta tag i ytskikten.

– Det är så häftigt att det var så mycket bevarat i huset; lister, foder, golven och taken var ursprungli­gt, säger Joakim.

Lina och Joakim skissade, ritade och pratade om hur de ville ha sitt nya hem.

– Vi kollade mycket i tidningar för att få idéer samtidigt som vi ville skapa en egen stil, Joakim.

De beskriver sin stil som en blandning mellan gammalt och nytt, men vid närmare eftertanke konstatera­r Lina och Joakim att i stort sett det enda som är nytt i deras hem är tv-apparaten och några detaljer i barnen rum.

– Från början var jag den som var mest intressera­d av inredning och att gå på loppisar, sedan har du bara flutit med, säger Joakim till sin sambo.

Tillsamman­s har de skapat ett hem med värme och harmoni. De har behållit den gamla rumsfördel­ningen på bottenvåni­ngen vilket innebär att det finns ett kök med matplats, ett litet tv-rum, en matsal och ett bibliotek.

– Ett bibliotek var jättevikti­gt för oss. Här ska vi bara kunna koppla av, läsa en bok och här finns ingen tv, säger Lina.

I ena hörnet står ett skelett. Linas julklapp från Joakim.

– Jag blev jätteglad när jag fick det!

Deras hem är inrett med prylar som de samlat på sig genom åren och både Linas och Joakims föräldrar har bidragit med inredning. En del har de hittat i skrymslen och vrår i huset. Köksinredn­ingen är dock helt ny, den kommer från IKEA och för att få den rätta snitsen på luckor och lådor har inredninge­n försetts med nya knoppar.

På övervåning­en finns numera ett stort helkaklat

badrum. Lina och Joakim har slagit ut en vägg och fått ett stort sovrum. Sönerna Charlie, drygt två år och Vince, snart ett år, har ett rum tillsamman­s, de har varsitt krypin att sova i och varsin rejäl garderob med snedtak.

– Från vårt tidigare hus lärde vi oss att satsa på bra mycket förvaring, säger Lina.

Efter snart två år på Sandgatan 1 är renovering­en i stort ett klar. Endast hallen på övervåning­en återstår. Där ska det bli ett litet allrum med tv på ena väggen.

– Säljarna var måna om att vi inte skulle göra om detta till ett modernt hus. Vi hoppas att de inte blir besvikna, säger Joakim.

 ??  ?? Joakim och Lina i biblioteke­t där ena långväggen är klädd med böcker. Här finns det ingen tv. Detta är ett rum för avkoppling.
Joakim och Lina i biblioteke­t där ena långväggen är klädd med böcker. Här finns det ingen tv. Detta är ett rum för avkoppling.
 ??  ?? Villa Sandfall byggdes i slutet av 1800-talet, men vad har det använts som? Lina och Joakim vill gärna veta.
Villa Sandfall byggdes i slutet av 1800-talet, men vad har det använts som? Lina och Joakim vill gärna veta.
 ??  ?? Hela familjen i det rymliga köket vars köksinredn­ing kommer från IKEA.
Hela familjen i det rymliga köket vars köksinredn­ing kommer från IKEA.
 ?? Bild: Ola Folkesson ??
Bild: Ola Folkesson
 ??  ?? Villa Sandfall har flera kakelugnar.
Villa Sandfall har flera kakelugnar.
 ??  ?? Sönerna Charlie och Vince delar rum på övervåning­en.
Sönerna Charlie och Vince delar rum på övervåning­en.
 ??  ?? Bästa julklappen! Ett skelett!!!
Bästa julklappen! Ett skelett!!!
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden