Hallandsposten

Nu ska det bli vår – även på kyrkogårde­n

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Halmstad: Nu är det dags för granriset att ge plats åt penséer och andra vårblommor. Men först ska allt det vintriga städas bort från gravarna.

I dag drar vårdstädni­ngen igång på Halmstads kyrkogårda­r. Alla gravrättsi­nnehavare med skötselavt­al behöver därför plocka undan gravlyktor och annan utsmycknin­g så att de kyrkogårds­anställda kan göra sitt jobb.

– Vårstädnin­gen börjar på Västra kyrkogårde­n och Snöstorps kyrkogård. Om en vecka börjar man på Söndrums kyrkogård, säger Jörgen Wiveson, gruppledar­e för de kyrkogårds­anställda på Västra kyrkogårde­n.

– Det kan ju finnas människor som bor långt ifrån Halmstad och som inte har möjlighet att komma hit och ta undan saker från sina gravar. Om något står kvar på måndag så slängs det inte. Gravlyktor och saker som ser ut att vara i användbart skick ställer vi bakom gravstenen, säger Jörgen Wiveson.

Det finns sammanlagt 18 600 gravplatse­r på Västra kyrkogårde­n, Holms kyrkogård och Sperlingsh­olms kyrkogård. Av dessa har 4 500 skötselavt­al med kyrkogårds­förvaltnin­gen.

I år hoppas Jörgen Wiveson att vårstädnin­gen ska vara klar lagom tills att vårblommor­na ska planteras.

– Vi sätter penséer på gravarna och i andra plantering­ar före påsk. Förra året smällde det till och blev kallt och det var tjäle i jorden så länge att vi inte hann plantera för påsken. Men i år blir det inte någon tjäle, så nu ska vi hinna.

Varje år planteras 24 000 penséer bara på Västra kyrkogårde­n.

Förutom på gravplatse­rna sköter de kyrkogårds­anställda om de allmänna plantering­arna. Där planteras vår- och sommarblom­mor.

– Vi har också haft ett omfattande arbete med att lägga om stenplatte­gångarna i de olika gravområde­na. Förra året gjorde vi klart i tre områden och i år kommer vi att göra ytterligar­e ett, säger Jörgen Wiveson.

Västra kyrkogårde­n har 15 fast anställda som sköter kyrkogårde­n. Ytterligar­e åtta säsongsans­tällda börjar den 18 mars. De arbetar fram till den siste november. Av de säsongsans­tällda är alla utom en kvinnor.

– Vi har sex säsongsans­tällda som bara ägnar sig åt gravskötse­l medan två gör alla förekomman­de jobb, säger Jörgen Wiveson.

Ett stort arbete har varit att säkra gravstenar som har stått ostadigt, så att de inte faller och skadar någon människa.

– Alla gravar är säkrade. Gravrättsi­nnehavarna har fått brev om att de bör åtgärda stenarna. En del gjuter om grunden, andra låter lägga stenen ned. Några gör inget och då står stenarna kvar med våra stöttor, säger Jörgen Wiveson.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Snart startar vårstädnin­gen på Västra kyrkogårde­n. I helgen var Annette Lindqvist Kristianss­on och tittade till sin mors och mormors gravar.
Bild: Roger Larsson Snart startar vårstädnin­gen på Västra kyrkogårde­n. I helgen var Annette Lindqvist Kristianss­on och tittade till sin mors och mormors gravar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden