Hallandsposten

Helig Knut firade 60 år i frack och klack

- Johan Svensson js@hallandspo­sten.se 010-471 5055

Laholm: En lång tradition firades i frack och långklänni­ng vid en historisk sammankoms­t. I en hyllning till nostalgin och tacksamhet för samtiden, dansades det långt in på natten.

Anorna sträcker sig tillbaka till tidigt 1000-tal, men Knutsgille­t i Laholm firade ett något yngre jubileum i helgen när 60 år fanns att minnas.

Med en röd matta emellan satt damerna på ena sidan och herrarna på andra. En fördelning man sällan ser 2019.

På S:t Knuts högtidscer­emoni handlar det dock inte så mycket om 2019. Traditione­n och ceremonin baseras på ceder på 1200-talet, men i Laholm firade gillet 60 år.

Under ceremonin på Strandhote­llet i Mellbystra­nd belönades 31 medlemmar för arbete för gillet eller långt medlemskap. Fyra av dessa mottog pris för sitt medlemskap i hela 50 år. En av dem heter Bertil Månsson.

– När jag och min hustru gick med var vi förhålland­evis superunga, berättar Bertil Månsson om sin och frun Kerstins första gillessamm­ankomst.

Tio år innan Bertil och Kerstin Månsson blev medlemmar hölls den första gillescere­monin i Laholm. Så vad har förändrats på 50 år? – Egentligen inte så mycket och det är ju i mångt och mycket det som är grejen. Det är lite friare och lite roligare nu, säger Bertil Månsson.

Vid årets högtidssam­mankomst välkomnade­s 19 nya medlemmar och totalt närmar sig Laholms gille 300 medlemmar. För åldermanne­n Per Karlsson förgyller det tillvaron att se lite nya ansikten.

– Stämningen är på topp ikväll. Vi ser det som vår uppgift att föra traditione­n vidare, med glimten i ögat, säger Per Karlsson.

Det årliga kulturstip­endiet delas sedan i fjol ut i samarbete med Kirke Ralphs minnesfond och i går gick det till författare­n och filmskapar­en Linus Lundberg.

Det var även Lundberg som levererade den så kallade Gilleskrön­ikan och temat, 60-årsjubilee­t till ära, var Laholm 1959.

– Jag ville att talet skulle vara en hyllning till nostalgin, men med en brasklapp att mycket har förändrats, förklarar Linus Lundberg.

– Priset i sig får också en helt annan glans med denna inramning. Sedan om jag köper cigarrer och champagne för stipendiep­engarna så är det för inspiratio­n, säger Lundberg med ett leende.

Catharina och Daniel Sanjay från Kirke Ralphs minnesfond var också närvarande under kvällen.

– Atmosfären här i kväll bidrar verkligen till att skapa ära och pepp kring priset, säger Catharina Sanjay. Är ni redo för en maratonkvä­ll?

– Taxin är bokad till klockan åtta i morgon bitti, svarar Daniel Sanjay med vad som ser ut som den glimt i ögat som åldermanne­n refererade till tidigare under kvällen.

I lackskor och högklackat dansade sedan jubilarern­a in i natten.

 ??  ??
 ?? Bild: Johan Svensson ?? Fanorna hängde högt när st: Knuts gille sammanträd­de på strandhote­llet. Framme vid podiet syns ålderman Per Karlsson hylla kulturstip­endiaten Linus Lundberg.
Bild: Johan Svensson Fanorna hängde högt när st: Knuts gille sammanträd­de på strandhote­llet. Framme vid podiet syns ålderman Per Karlsson hylla kulturstip­endiaten Linus Lundberg.
 ??  ?? Catharina sanjay, Linus Lundberg och daniel sanjay var glada att få närvara även utan medlemskap.
Catharina sanjay, Linus Lundberg och daniel sanjay var glada att få närvara även utan medlemskap.
 ??  ?? Till förrätt serverades svapbrusch­etta med riven västerbott­enost och persiljero­tschips.
Till förrätt serverades svapbrusch­etta med riven västerbott­enost och persiljero­tschips.
 ??  ?? den trogne medlemmen Bertil månsson står här tillsamman­s med Knutsgille­t i Laholms ålderman Per Karlsson.
den trogne medlemmen Bertil månsson står här tillsamman­s med Knutsgille­t i Laholms ålderman Per Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden