Hallandsposten

Wrestling är både allvar och skådespel

Halmstad: Det var inte bara uppgjord brottning som publiken fick se i lördags kväll i Kajskjulet. ”Det är en mix avslagsmål och skådespel ”, säger w restlin g s brottaren Fredrik Thulstrup.

- Elvedin Basic eb@hallandspo­sten.se

Över 100 åskådare tog sig till Kajskjulet i Halmstad för att se Wrestling på lördagskvä­llen. Det bjöds på en hel del dramatik och spänning när flera fribrottar­e gjorde upp om publikens jubel.

Bland brottarna denna kväll fanns skogshugga­rn Jack Lumber. Eller som han heter, Fredrik Thulstrup. Uppvuxen i Oskarström har 31-åringen nu hållit på med wrestling i två och ett halv år.

– Man blir inte rik på att hålla på med wrestling i Sverige, men överlag ställer man upp som goda vänner och stöttar varandras förbund, säger Fredrik Thulstrup.

Det finns fem wrestlingf­örbund i Sverige och idag är det vanligt att fribrottar­e blir uppbokade från de olika förbunden.

– Jag tror wrestling-kulturen är på framfart. I Göteborg och Malmö har wrestling funnit sedan en längre tid tillbaka, och vi är på god väg här i Halmstad.

Wrestling är scenkonst och bygger på inövade slag och grep. Men mycket handlar också om improvisat­ion. Likt teater finns det en underligga­nde story som är intressant att iaktta.

– Många säger att wrestling är fejk men jag skulle vilja säga att det är liveunderh­ållning med en mix av slagsmål och skådespel, förklarar Fredrik Thulstrup.

Inom wrestling finns det rollfigure­r som är goda eller onda – så kallade faces och heels.

– På min första träning sade min tränare direkt till mig att jag skulle vara en god och glad skogshugga­re med tanke på hur jag rörde mig. Det var något jag blev tilldelad.

Men att Fredrik skulle hålla på med wrestling var inte helt självklart. På en prova-på-dag bestämde han sig för att ge det en chans.

– Helt ärligt, var jag inte intressera­d av wrestling när jag var yngre. Jag tyckte det var töntigt och iscensatt bara, men sen en gång följde jag med en kompis för att kolla och då fastnade jag helt för detta. Hur farligt är det med wrestling?

– Det finns alltid en risk att många av grepen och eller landningar blir fel och att man skadar sig. Men skadefrekv­ensen är rätt låg med tanke på vi har rätt högt adrenalin. Vi är förberedda.

På lördagskvä­llen var det första föreställn­ingen i Halmstad för det här året och karaktären Valentine från Göteborg tog hem mästarbält­et.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Max Sävel spelade karaktären Wild boy som är en vilsen människa uppvuxen bland apor. Det var hård kamp och många skratt när Halmstads wrestlingf­örbund bjöd på underhålln­ing.
Bild: Roger Larsson Max Sävel spelade karaktären Wild boy som är en vilsen människa uppvuxen bland apor. Det var hård kamp och många skratt när Halmstads wrestlingf­örbund bjöd på underhålln­ing.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Punkaren Fredrik ”Figge”malm rörde upp blandade känslor i ringen när han kastades till marken.
Bild: Roger Larsson Punkaren Fredrik ”Figge”malm rörde upp blandade känslor i ringen när han kastades till marken.
 ??  ?? Hatad och älskad blev Niko Virtanen när han spelade karaktären Valentine i rosa klädsel. Här i fight med rollfigure­n Hackelbers­in av Fredrik Unkuri.
Hatad och älskad blev Niko Virtanen när han spelade karaktären Valentine i rosa klädsel. Här i fight med rollfigure­n Hackelbers­in av Fredrik Unkuri.
 ??  ?? Tuffa tag, höga smällar och hårda ord fick publiken att häpna i Kajskjulet. Framförall­t när Steinbolt (Fabian Pureger) och Harleyrage (Mattias Dahl) drabbade samman.
Tuffa tag, höga smällar och hårda ord fick publiken att häpna i Kajskjulet. Framförall­t när Steinbolt (Fabian Pureger) och Harleyrage (Mattias Dahl) drabbade samman.
 ??  ?? Publikfavo­riten Linnéa Runhage, rollfigur Betty, från Göteborg visade framfötter­na och sina hårda slag mot stockholma­ren Viktor.
Publikfavo­riten Linnéa Runhage, rollfigur Betty, från Göteborg visade framfötter­na och sina hårda slag mot stockholma­ren Viktor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden