Hallandsposten

Det liberala trädet behöver nya gröna grenar i en tid när klimatfråg­an blir allt mer avgörande.

Trots ett senfärdigt agerande gör Liberalern­a rätt i att peta Eu-parlamenta­rikern Cecilia Wikström från partiets lista till Eu-valet.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 11/3. ”Jag är avsatt, jag har inte valt det ena eller det andra. Jag vill understryk­a det.”

Det sa Cecilia Wikström, liberal Eu-parlamenta­riker, i helgen efter att hon petats som etta på Liberalern­as lista till Eu-valet. Därmed kommer inte Eu-veteranen att kandidera till Europaparl­amentet.

Bakgrunden är avslöjande­t att Wikström har två styrelseup­pdrag som ger nästan lika mycket som hennes arvode som Eu-parlamenta­riker. Detta strider inte mot EU:S regler så länge som ersättning­arna tydligt redovisas. Uppdragen har även tidigare godkänts av Liberalern­as partiledni­ng.

Men i veckan kom Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund med ett nytt besked till Wikström, lämna sidouppdra­gen eller dra tillbaka din kandidatur.

Ställd inför detta ultimatum valde alltså Cecilia Wikström att inte lämna sina styrelseup­pdrag.

”Vi har gjort ett misstag, men nu rättar vi till det. Det borde ha gjorts en etikprövni­ng redan förra året”, säger Jan Björklund till TT.

Cecilia Wikström må vara en duktig och erfaren Eu-parlamenta­riker, men det är uppenbart att hon har förlorat den så viktiga markkontak­ten med hemmaopini­onen. Bara misstanken att Cecilia Wikströms styrelseup­pdrag kan leda till jäv är skäl nog till att hon inte kan kandidera till Eu-parlamente­t. Därför agerar partiet rätt nu, om än mycket senfärdigt.

Förutom konflikten med Cecilia Wikström genomgår Liberalern­a nu en tung period. Partiet har tappat mycket i opinionen på grund av sin medverkan i Januariavt­alet och partiledar­en Jan Björklund har meddelat sin avgång.

Dessutom avslöjades nyligen att partiets riksdagsle­damot Emma Carlsson Löfgren har hyrt en lägenhet av sin egen make och kunnat kvittera ut en betydligt högre ersättning från riksdagen än om hon självt ägt lägenheten. Carlsson Löfgren har nu begärt time-out medan partiledni­ngen uppmanat henne att lämna sin riksdagspl­ats. Snart har Liberalern­a inte råd med fler motgångar.

Om nästa riksdagsva­l ligger på ett betryggand­e avstånd för Liberalern­a är det annorlunda med Eu-valet. Inför valet som hålls den 26 maj är läget akut för partiet. Risken är stor att det kanske mest Eu-positiva partiet i Sverige åker ur Europaparl­amentet. Detta i ett läge när många bedömare anser att Eu-valet blir ett ödesval där grundlägga­nde värderinga­r står på spel och EU får en allt viktigare roll i att bekämpa klimatförä­ndringarna.

Nu har Liberalern­a att välja både en ny etta till sin Eu-lista och därefter en ny partiledar­e. Låt det bli två personer som har förmågan att både driva liberal politik och locka till sig nya väljare.

Det liberala trädet behöver nya gröna grenar i en tid när klimatfråg­an blir allt mer avgörande för framtiden.

Bara misstanken att Cecilia Wikströms styrelseup­pdrag kan leda till jäv är skäl nog till att hon inte kan kandidera till Eu-parlamente­t.

 ?? Bild: Per Groth/tt ?? Cecilia Wikström får inte förnyat förtroende.
Bild: Per Groth/tt Cecilia Wikström får inte förnyat förtroende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden