Hallandsposten

HBK utslaget ur Svenska cupen efter förlängnin­g

Halmstads BK:S Svenska cupsaga är över för den här gången. Den tog slut med bara tre minuter kvar av förlängnin­gen när AFC Eskilstuna­s Gustav Jarl tryckte in segermålet – en spelare som inte skulle ha varit kvar på planen.

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Hade jag haft kvar foten i marken skulle jag ha brutit benet. Alexander Berntsson Mittback i HBK

– Hade jag haft kvar foten i marken skulle jag ha brutit benet, säger Alexander Berntsson och visar upp fem blodiga märken från Jarls dobbar(!) på den högra vaden efter dennes vansinniga satsning i den 29:e minuten med rakt ben och öppen sula som domaren Mohammed Al-hakim ansåg vara värt ett – gult kort.

– Ändå drog jag ner strumpan och såg hans reaktion, fortsätter Berntsson.

Lagkaptene­n Andreas ”Ante G” Johansson håller med:

– Det kortet är så rött som det kan vara. Jag blev livrädd när jag såg det hända för jag minns en liknande händelse i Bochum och den gången rök både skenben och vadben av, säger han upprört.

Med en man mer på planen redan efter en halvtimme kunde det ha blivit en helt annan matchbild, även om HBK nu också stod bra upp.

– Visst har AFC mycket boll, men förutom mål har vi bra koll, anser Ante G.

Då hade den första halvleken varit nästan klinisk ren från målchanser.

Ett tamt avslut av Sadat Karim efter fint förarbete Erik Ahlstrand (14), ett blockat Karim-skott efter vunnen boll av Thomas Boakye (24) och en nick utanför av samme Karim (32) var det ”närmaste” som HBK kom nätkänning.

Och därför kom AFC:S 1–0 lite som en kalldusch när Felix Michel Melki fick frispark en halvmeter utanför straffområ­desgränsen efter 32 minuter – en frispark som Ferid Ali elegant skruvade in nere vid Malkolm Nilssons vänstra burgavel.

Hemmalaget, anfört av den forne Hbk:aren Anel Rashkaj, hade så långt visat samma kvalitéer som i fjol, disciplin, disciplin, riskminime­ring, mycket bollroll varierat med en och annan crossboll.

Den enda riktiga chansen, förutom målet, kom i stället i början av andra halvlek när Jesper Wester-

berg tvingades nicka undan Michels hörnnick på mållinjen (48).

Och i stället var det kvitterat bara tre minuter senare när HBK:S cupjoker Sadat Karim slog till för fjärde gången i detta cupspel.

Detta när han fräckt snodde bollen vid mittcirkel­n av Ivan Bobko och sedan, när han såg att Afc-målvakten Ole Söderberg stod långt ut, elegant lyfte bollen in i mål från drygt 40 meter.

Även om AFC sedan tog över spelet var det just Karim som hade den vassaste chansen att avgöra under ordinarie tid när hans skott från drygt 20 meter skruvade sig tätt utanför Söderbergs vänstra stolpe (78).

I stället skulle de hetaste chanserna komma i förlängnin­gen.

Först när AFC:S nyförvärv och inhoppare, Denni Avdic i drömläge fick se sitt avslut via en Hbk:are smita tätt över ribban till hörna (95).

Och sedan när Gabriel Gudmundsso­n, frispelad av Sadat Karim, fick Söderberg göra en fenomenal räddning bara två minuter därpå.

– Jag fick bollen perfekt i steget och försökte trycka ner den i det bortre hörnet. Men trots att han måste göra en sidledsför­flyttning hinner han dit, säger Gabbe.

Och i stället blev det alltså AFC som efter en ”upprullnin­g” kunde avgöra i den 117:e minuten när alla var inställda på straffar då Gustav Jarl tryckte in 2–1 upp i Malkolm Nilssons nättak.

– Det tog för lång tid mellan touch och avslut så jag trodde att någon skulle hinna blocka skottet, säger målskytten som var lättad över att ha fått vara kvar på planen.

– Den satsningen var både dum och dålig, medger han.

Men det är ändå Jarl och hans AFC som spelar semifinal i Svenska cupen mot AIK nästa helg.

??  ??
 ??  ?? Blytung sorti. Andreas ”Ante G” Johansson deppar efter att HBK:S cupsaga hade tagit slut i kvartsfina­len, där domaren Mohammed Al-hakims gula kort i stället för det röda på AFC Eskilstuna­s Gustav Karl (5) efter den vårdslösa satsningen på Alexander Berntsson (lilla bilden) skulle bli matchavgör­ande.
 ?? Bild: Per Karlsson/bildbyrån ??
Bild: Per Karlsson/bildbyrån