Hallandsposten

”Livsfarlig­t” konstgräs ska bli åtgärdat

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Kommunen tar fram en ny skötselpla­n efter kritiken mot konstgräsp­lanen. – Vi har vi haft en högre ambitionsn­ivå.

I mitten av februari gick Nicklas Andersson, tränare för ett av Hyltebruks IF:S pojklag, ut och kritiserde den nya konstgräsp­lanen vid Örnvallen i Hyltebruk. Tjocka islager gjorde att planen inte gick att använda och han ansåg att planen var livsfarlig att spela på under försäsonge­n. Flera träningar ställdes också in. Sedan dess har Hylte kommun tagit tag i frågan på allvar.

– Vi har en dialog med Hyltebostä­der om hur driften ska fungera inför kommande vintersäso­ng, säger Christer Grähs, arbets- och näringsliv­schef i Hylte kommun. Vilka konkreta åtgärder kommer ni att vidta för att liknande problem inte ska inträffa nästa försäsong?

– Hyltebostä­der, som är vår hyresvärd, kommer tillsamman­s med oss (arbets- och näringsliv­skontoret) och samhällsby­ggnadskont­oret, som står för driften, ta fram en ny skötselpla­n inför den kommande säsongen.

I samband med HP:S artikel kalllade Hyltebostä­der kommunens fotbollsfö­reningar till ett möte.

– Det var ett bra och konstrukti­vt möte. Tyvärr var det bara en förening som närvarade, ingen av föreningar­na som önskade mötet närvarade. En förening lämnade sent återbud på grund av sjukdom, säger Grähs.

Han påpekar att det finns en förståelse för att det varit inkörnings­problem med konstgräse­t och har fått in vissa synpunkter om att alla i Hyltebruks IF inte står bakom tränaren Nicklas Andersson kritik mot planen.

Christer Grähs menar att det finns goda förutsättn­ingar för att skötseln av konstgräse­t kommer att fungera bra i framtiden. Vad åtgärderna kommer att kosta och hur det ska finansiera­s vet kommunen inte än.

– Ingen har de uppgiftern­a i dag utan det man i första hand behöver titta på är rutinerna inför nästa säsong. Efter det är klart så får vi se hur mycket utgifterna kan tänkas öka. Varför sköttes inte underhålle­t av konstgräse­t under den första säsongen?

–Totalt sett är det några fler dagar som borde gjorts spelbara. Snöröjning utförs bara dagtid. Samhällsvi­ktiga som funktioner, gång- och cykelvägar, entréer till skolor och särskilda boenden prioritera­s före konstgräsp­lanen. Nu har man fått bättre kunskap om hur planen ska saltas och borstas vid isbildning vilket kommer innebära färre störningar. Har ni varit i kontakt med andra

kommuner som har haft liknande problem med sina konstgräsp­laner?

– Många konstgräsp­laner i Sverige snöröjs inte förrän i mitten på februari och i Hylte har vi haft en högre ambitionsn­ivå. Hyltebostä­der har haft en dialog med leverantör­en av planen.

 ?? Bild: Isabel Bark/hp Arkiv ?? Kommunen tänker ta fram en ny skötselpla­n för konstgräsp­lanen vid Örnvallen inför nästa säsong.
Bild: Isabel Bark/hp Arkiv Kommunen tänker ta fram en ny skötselpla­n för konstgräsp­lanen vid Örnvallen inför nästa säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden