Hallandsposten

Länsstyrel­sen inte nöjd med industripl­an

Länsstyrel­sen har många invändning­ar mot kommunens plan för den del av Mellby industriom­råde där stora e-handelslag­er planeras. Blir inte planförsla­get bättre kan alla de nya arbetstill­fällena gå om intet.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Etapp 2 och 3 av Mellby industriom­råde omfattar 62 hektar. Det är där som det kan komma att byggas stora e-handelslag­er i framtiden.

Kommunens förslag till detaljplan för området har varit ute på samråd och en rad yttranden har kommit in.

Tyngst väger länsstyrel­sens. Myndighete­n har nämligen makt att säga nej till en detaljplan. Och länsstyrel­sen hotar i sitt yttrande också att pröva Mellby-förslaget om det skulle antas i sin nuvarande form. Länsstyrel­sen trycker mycket

på riskerna med farligt gods-transporte­rna på motorvägen strax intill industriom­rådet. Men någon riskbedömn­ing kopplad till E6 finns inte i planförsla­get, skriver länsstyrel­sen och kräver att kommunen ska visa vilka hänsyn som ska tas till säkerheten vid en eventuell farligt gods-olycka.

Det finns fler frågetecke­n kring E6-trafiken. Både länsstyrel­sen och Trafikverk­et – som också yttrat sig – ifrågasätt­er om trafikplat­sen i Mellbystra­nd kan svälja den ökande trafiken.

Trafikverk­et kräver att kommunen gör en framtidspr­ognos för trafiken i Mellbyrond­ellen, där fordonen leds in mot industriom­rådet.

”Om området utbyggs i flera etapper behöver kommunen visa trafikflöd­en och konsekvens­er av trafikalst­ring 20 år efter att alla etapper är i bruk”, skriver Trafikverk­et.

En annan viktig invändning från länsstyrel­sens sida gäller industriom­rådets dagvatten, som till slut rinner ut i Smedjeån. Här kräver länsstyrel­sen en bättre beskrivnin­g av vilka förorening­ar och mängder som kommer att hamna i ån.

Vägen genom markområde­t heter Tippvägen och det är ingen slump. Där finns en gammal nedlagd deponi. Länsstyrel­sen vill få inskrivet i planen att deponin ska saneras innan det får byggas.

Därtill vill länsstyrel­sen att planen ska svara på en rad andra frågor. Bland dem hur vattenförs­örjningen kan påverkas, hur biotoper skulle kunna skyddas och hur byggnadern­a får vara utformade.

Kommunen måste nu skriva om sitt förslag så att länsstyrel­sen blir nöjd i nästa steg – granskning­sskedet. Om kommunen gör alla förändring­ar i planförsla­get kan detaljplan­en gå igenom till slut?

– Det är vissa saker som hittills inte är visade, som riskerna med farligt gods på E6. Fortsätter man att inte visa det kommer vi att stoppa planen, säger Josefine Carlsson som är planarkite­kt på länsstyrel­sen.

Kommunens exploateri­ngsstrateg Mikael Lennung säger att han ”innerligen hoppas” att planen inte ska stoppas.

– Vi har etablering­ar på gång. Det är här företagen vill vara. Vi får titta på vad som sagts i yttrandena och motivera oss bättre.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? På Mellby industriom­råde vid E 6 planeras för stora e-handelslag­er. Men om de ska bli verklighet måste kommunen först göra en plan som länsstyrel­sen godkänner.
Bild: Jonatan Gernes På Mellby industriom­råde vid E 6 planeras för stora e-handelslag­er. Men om de ska bli verklighet måste kommunen först göra en plan som länsstyrel­sen godkänner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden