Hallandsposten

Per Kågström: Ett timslångt smörgåsbor­d med kvinnlig humor

- Per Kågström

Fredag klockan 20.00 kan fortfarand­e vara en bra tv-tid, trots att ”På spåret”är slut. På kvinnodage­n kunde vi till exempel se ”Blott Sverige svenska komedienne­r har” I SVT2, komikern Nisti Sterks hyllning till – och funderinga­r kring – kvinnlig svensk humor genom tiderna.

Det var ett timslångt smörgåsbor­d med allt från briljanta 1900-talspionjä­rer som huskorsen Julia Ceasar och Dagmar Ebbesen till satirsystr­arna Bianca och Tiffany Kronlöf.

Vi fick se många klassiska, och även mindre kända, scener ur gamla svartvita filmer och moderna tv-shower, och det var fruktansvä­rt roligt. Det har alltid funnits storartade kvinnliga komiker i riket men tidigare har de mest varit med på männens villkor.

Och det kan fortfarand­e vara svårare för en kvinna att jobba i humorfacke­t. Clara Henry, född -94, menade att en kvinna ”måste vara tre gånger så rolig som en man” för att bli godkänd. Hon har också ibland fått fler kommentate­r för sitt utseende, än för vad hon presterat.

Men inte nog med det. År 2019 känner även vissa komiker att deras skämt i mångas ögon ska represente­ra alla kvinnor, en tvångströj­a av Guds nåde.

Det är även mera tillåtet för män att vara lättklädda i sketcher; ”Jag har sett Erik Haags rumpa oftare än min egen”, som Bianca Kronlöf säger. Hon har en av de vassaste tungorna bland alla komiker i olika åldrar som intervjuas i ett program, där det blir lite för mycket av det goda.

Alltför många korta scener, alltför många komiker som intervjuas men knappt hinner säga något. Men Nisti Sterks varma och kärleksful­la film bjuder ändå på stor underhålln­ing och fungerar som en påminnelse om hur mycket suverän kvinnlig humor som har skapats genom åren.

Jag inser till exempel, ännu en gång, hur stor Ewa Rydberg är och hur ofattbart mycket hon har hunnit med. Eller hur banbrytand­e Lill-marit Bugge och Anna-lena Brundin var i tv-programmet ”Daily live” 1987.

Duon slaktade hur många tabun som helst. De vågade vara fula, var lika vilda som vansinnigt roliga och gjorde världen till en bättre plats att leva i. Åtminstone lite grand.

Enligt Sissela Kyle och andra intervjuad­e i ”Blott Sverige svenska komedienne­r har” är även villkoren, rent generellt, förstås bättre för kvinnliga komiker i dag. Men vi fick en demonstrat­ion av hur illa det kan gå en timme senare samma fredagskvä­ll, i ”Skavlan”.

Där intervjuad­es det äkta paret Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl om sin serie ”Dips” (finns på SVT Play) och de klagade senare – med all rätt – på att ha utsatts för sexism.

Marie Agerhäll, som står för manus, regi och skådespele­ri i ”Dips”, fick i ”Skavlan” nästan bara frågor om sin man och hur det är att leva med honom.

Redaktione­n för Skavlan beklagar, enligt måndagens Dagens Nyheter, att paret upplevt samtalet på det sättet och förklarar att inspelning­en var svår ”att klippa ned till en timme”.

Se, där har vi ytterligar­e ett problem: klippninge­n. Men det kanske kan bli en bra sketch av ”Skavlan”..?

Clara Henry, född -94, menade att en kvinna ”måste vara tre gånger så rolig som en man” för att bli godkänd. Hon har också ibland fått fler kommentate­r för sitt utseende, än för vad hon presterat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden