Hallandsposten

Mattias Karlsson: Föräldrarn­a måste ta sitt tunga ansvar

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

IHalmstads kommun har var fjärde skolelev i högstadiet utländsk bakgrund, det vill säga de är födda utomlands eller är svenskfödd­a och har två föräldrar som är födda utomlands. Men andelen elever med utländsk bakgrund skiljer sig mycket mellan kommunens skolor.

Eketånga Montessori­skola har endast 2 procent elever med utländsk bakgrund medan motsvarand­e andel på Östergårds­skolan är mer än 60 procent. Det är ett tydligt bevis på hur starkt segregerad skolan är i Halmstad.

De här uppgiftern­a kommer från rapporten ”Ett söndrat land – skolval och segregatio­n i Sverige” av skolforska­ren Per Kornhall och German Bender (Arena idé 2018).

Den senaste tiden har Österledsk­olan i Oskarström haft så allvarliga bråk mellan elever att polis har tillkallat­s en handfull gånger, vilket Hallandspo­sten rapportera­de om på tisdagen (12/3).

Enligt uppgifter till HP pekas en grupp nyanlända elever på skolan ut som grunden till problemen, medan andra uppger att dessa elever hamnar i bråk på grund av rasism. Uppgiftern­a går alltså isär. I det här allvarliga läget är det viktigt att skollednin­g och lärare ges både resurser och utrymme att agera för skolans bästa.

Ser man på statistike­n så ligger andelen elever med utländsk bakgrund på Österledsk­olan under genomsnitt­et för hela kommunen. Men för vissa föräldrar är alltså elever med utländsk bakgrund orsaken till problemen på skolan. Det är inget annat än ren och skär rasism.

Givetvis finns problembar­n bland elever med invandrarb­akgrund, liksom i gruppen av elever med svensk bakgrund. Men det är inte eleverna som är problemet. I stället handlar det till stor del om uppfostran från hemmet, och att ge lärarna den makt de behöver för att skapa trygghet och studiero i klassrumme­n.

Det är inte eleverna som är problemet. I stället handlar det till stor del om uppfostran från hemmet.

Politikern­a har ett stort ansvar att fördela skolans resurser efter behov, så att elever från socioekono­miskt svaga områden ges mer pengar. Detta är särskilt viktigt i Halmstad som har en stark skolsegreg­ation. Men störst ansvar för att eleverna faktiskt sköter sig i skolan har faktiskt föräldrarn­a. Det ansvaret kan aldrig förhandlas bort.

Nästa gång en förälder anklagar andra elever för att vara bråkiga ska den mötas av den obligatori­ska motfrågan: Vad har du gjort för att ditt barn sköter sig i skolan?

Ska Österledsk­olan – och skolan i Sverige – fungera måste föräldrarn­a ta sitt tunga ansvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden