Hallandsposten

Gruppboend­e får lämnas obemannat vid utryckning

Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, har inga invändning­ar mot socialnämn­dens beslut att personal på ett Lss-boende ska vara jour om det börjar brinna på en gruppbosta­d i närheten.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

De nya arbetsuppg­ifterna för den sovande jouren på Sigyns väg har vållat oro bland anhöriga till boende och personal. De befarade att de boende skulle bli oroliga och ha svårt att själva ta sig ut från boendet om de blev lämnade ensamma vid ett brandtillb­ud på gruppbosta­den Odens väg.

En anonym anmälan gjordes till Ivo som nu har utrett saken. Inspektion­en bedömer att de enskildas integritet tillgodose­s i gruppbosta­den eftersom de kan låsa och låsa upp både sin egen lägenhet och ytterdörre­n.

Ivo förutsätte­r att socialnämn­den har tagit fasta på de behov av stöd som kan uppkomma för de boende under den tid Lss-boendet lämnas obemannat.

– Vår bedömning är att det är osannolikt att det händer någon incident på Sigyns väg samtidigt som det händer en extra ordinär händelse på Odens väg. Det handlar ju om en väldigt kort insats tidsmässig­t. Det är bara i väntan på att räddningst­jänsten och kommunens natteam kommer till platsen. Efter det kan vi återgå direkt till Sigyns väg, säger Sandra Bengtsson, avdelnings­chef på avdelninge­n för boende och korttid på socialförv­altningen.

Hon säger också att de boende själva kan låsa upp och ta sig ut ur både sina rum och själva boendet om det skulle behövas.

– Ivo har granskat vår planering och de har inga anmärkning­ar, säger Sandra Bengtsson.

Osannolikt att det händer någon incident på Sigyns väg samtidigt som det händer en extra ordinär händelse på Odens väg. Sandra Bengtsson socialförv­altningen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden