Hallandsposten

Mjölkmedal­j till jordbruk i Femsjö

Om knappt en månad står Lars-göran Larsson, från Knallalt i Femsjö, på podiet och tar emot mejeribran­schens guldmedalj för 23 års prickfria mjölklever­anser.

-

I år är det bara två hallänning­ar, bland 37 mjölkbönde­r i Sverige, som får medaljen överräckt av prins Carl Philip. Det sker 8 april i Stockholm.

Hur känns det?

– Det är kul, man har ju hållit på rätt så många år med det här.

Du har i dag, berättar du, 45 mjölkkor och 120 köttdjur. Hur får de plats på gården?

–Det går eftersom jag också brukar granngårde­n. Jag har också skogsbruk att leva på. Eftersom

Lars-göran Larsson

Jag har tillgång till åker i nästan alla byar häromkring mjölkbonde i Knallalt

så många i Femsjö lagt ned sina jordbruk har jag tillgång till bortåt 120 hektar åker i nästan alla byar häromkring, som jag brukar för bete och vallskörd. På sommaren kör jag runt djuren och så tar jag hem foder för vintern.

Är du ensam om att ha nötdjur i Femsjö?

– Nej vi är väl 3–4 gårdar som fortfarand­e har betesdjur.

Hur kommer det sig att du håller på?

– Ja du, man är väl dum i huvet som gör det. Men det är ett intresse som jag alltid har haft. Jag tog över gården efter mina föräldrar och har hållit på med det sedan jag var 18 år.

Hur många kor var det då?

– Det var väl 10–15 stycken.

Hur skiljer sig ditt arbete i skogsbygde­n från dina kollegors på slättbygde­rna?

– Det är förstås att det är mindre åkrar och skiften och att man får köra runt mycket. Men det största enskilda bekymret är vildsvinen som bökar upp odlingen. Det är faktiskt ett jättebekym­mer. Nu senast fick jag plöja om och börja på nytt på tjugo hektar av åkermarken. Är det något som kommer att knäcka mig är det detta, om inget görs år svinen.

Lennart Hildingsso­n

 ??  ?? Lars-göran Larsson har varit mjölkbonde i Femsjö i 26 år. Nu hedras han med medalj för många års ”skicklighe­t och ansvarskän­sla”.
Lars-göran Larsson har varit mjölkbonde i Femsjö i 26 år. Nu hedras han med medalj för många års ”skicklighe­t och ansvarskän­sla”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden