Hallandsposten

”Resursskol­a kan hjälpa barn som har stora svårighete­r”

Centerpart­iet i Hylte lägger – mitt i besparings­krisen – ett förslag om att starta en resursskol­a för elever med stort behov av särskilt stöd.

-

– Ett barn som i dag har ett stor behov av assistente­r, kan få bättre förutsättn­ingar i en annan miljö, säger Malin Svan, Centerpart­iets ledare i barn- och ungdomsnäm­nden i Hylte.

Om två veckor, vid nämndens nästa arbetsutsk­ott, lägger hon fram sin begäran att skolförval­tningen får i uppdrag att utreda hur man i Hylte kan inrätta en resursskol­a av motsvarand­e modell som finns i exempelvis Halmstad och Falkenberg.

Malin Svan föreställe­r sig att skolan ger utrymme för 10–12 elever och att verksamhet­en bedrivs på en plats skild från övriga skolor i kommunen.

I de kostnadsbe­räkningar som i utredninge­n för det här, ska då också ingå vilka besparinga­r som görs på de ordinarie skolenhete­rna i samband med att elever flyttas därifrån, på assistente­r och annat.

I Hylte finns också i särskilda fall 1+1-system, där en legitimera­d lärare ägnar hela sin tid åt en enskild elev med ett stort behov av stöd och pedagogisk hjälp. Dessa elever kan, genom det här, få ett annat stöd i en miljö bättre anpassad för deras behov, menar Malin Svan.

Målgruppen för resursskol­an är, förklarar hon, mellan- och högstadiet­s elevgruppe­r, även om hennes förslag talar om hela grundskola­n.

Förslaget kan tyckas komma i fel tid, då verksamhet­erna inom skolförval­tningen på två år ska spara in 39 miljoner kronor på befintlig verksamhet.

Anna Roos, Centerns deltidskom­munråd, menar att kommunen har kostnader för den här gruppen barn ändå och att den diskussion som hennes partigrupp vill väcka kring en särskild resursskol­a sätter fokus på hur dessa barn får bästa hjälp.

– Vi har, oavsett vad besparinga­rna inom skolan leder till, ett ansvar för att varje barn får en bra start i livet. Alla elever som har vad som kallas särskilda behov måste dessutom få dessa tillgodose­dda, säger Anna Roos.

Om det skulle kosta mycket, hänvisar hon till vad en utredning i så fall kommer att säga om detta och att man får ta ställning till det då.

I Malins Svans skiss på resursskol­a handlar det inte om att tvinga bort vissa kategorier av barn från de vanliga skolorna. Hon betonar att

Anna Roos

föräldrar och vårdnadsha­vare ska ges möjlighet att söka placering på den särskilda skolenhete­n.

Hon berör också att statliga Skolinspek­tionen länge varit kritisk mot kommuner som exkluderat elever från sina ordinarie klasser och till med flyttat bort dem från sina skolor, men påpekar att ett utslag i Högsta Domstolen, från sommaren 2017, säger att resursskol­or för elever med särskilt stöd inte strider mot Skollagen.

Vi har, oavsett vad besparinga­rna inom skolan leder till, ett ansvar för att varje barn får en bra start i livet Centerpart­iet

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Centerpart­iets Malin Svan och Anna Roos argumenter­ar för start för en särskild resursskol­a i Hylte för elever med stora svårighete­r i den vanliga klassrumsm­iljön.
Bild: Lennart Hildingsso­n Centerpart­iets Malin Svan och Anna Roos argumenter­ar för start för en särskild resursskol­a i Hylte för elever med stora svårighete­r i den vanliga klassrumsm­iljön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden