Hallandsposten

Guldmedalj­ör Hanna Öberg: ”En dröm att få göra det här”

Hanna Öbergs Vm-guld på hemmaplan var en riktig känslostor­m. Det var tårar när hon kramade mamma och pappa. Tårar när hon omfamnade barndomsvä­nnen och landslagså­karen Anna Magnusson. Och en röst som stakade sig på presskonfe­rensen efteråt. – Det är en drö

- Marie Carlsson/tt

Hanna Öberg gjorde det bara två kvinnor innan henne lyckats med: att ta Vm-guld året efter att ha vunnit OS på samma distans.

Att dessutom göra det på hemmaplan – hon bor bara några kilometer från Vm-stadion i Östersund – gör det än större.

– Det är verkligen en dröm, tänk att få vinna Vm-guld på hemmaplan...

En tårfylld Öberg kramade om sina föräldrar Viktoria och Tomas när guldet i distanslop­pet över 15 kilometer var klart.

Och när hon pratar om sina känslor på presskonfe­rensen efteråt bryts rösten flera gånger.

– Det är klart att det är mycket känslor. Det betyder jättemycke­t för mig att få göra det här. På OS var det en överraskni­ng för mig också... Här är jag medveten om vad jag kan göra, och det är en dröm att få göra det här på hemmaplan. Och... Ja, det betyder jättemycke­t, säger Hanna Öberg.

Kort före presskonfe­rensen mötte hon barndomsvä­nnen och landslag- skollegan Anna Magnusson. Det blev en lång kram.

Magnusson grät redan innan Öberg kom fram, rörd av vännens framgång. Återigen hade hon fått se Hanna Öberg skjuta fullt när det gällde som mest.

– Jag är otroligt imponerad och jättejätte­glad... Alltså vad jag grinar... Hon gör det så sjukt bra. Det är så himla sjukt. Hanna är en av mina bästa vänner och vi har följts åt sedan vi var små, så jag vet liksom alla upp- och nedgångar, det är så fantastisk­t kul när det stämmer, säger Magnusson.

Magnusson och Öberg växte upp i olika byar utanför Piteå, Hemmingsma­rk och Svensbyn. Öberg åkte längdskido­r i ”Annas” klubb, och sedan dess har de följts åt: genom skidskytte­gymnasiet i Sollefteå där de bodde dörr i dörr, vidare till Östersund och till landslaget där de kom med samma år. De var talangerna som skulle slå igenom samtidigt.

Medan Magnusson har tampats med tuffa mentala motgångar har Hanna Öberg blivit en toppåkare där Os-knallen följts upp med pallplatse­r i världscupe­n och nu ett Vm-guld. Trots att vännernas vägar gått åt olika håll är det tydligt att Öbergs guld betyder mycket även för Magnusson. Vad är det Hanna har mentalt?

– Om jag hade vetat det hade jag försökt härma. Men hon är liksom inte rädd för situatione­n, jag tror verkligen att hon älskar att stå i pressade situatione­r. Hon är inte rädd att misslyckas, bara taggad på att lyckas.

Hanna Öberg ger barndomsvä­nnen helt rätt. Det är precis så där, att hon älskar de här situatione­rna – och påminner också sig själv om det inför det sista, avgörande skyttet.

– När jag kommer in till sista skjutninge­n tänker jag ”nu får jag möjlighet att visa att det är jag som är olympisk mästarinna. Jag kan det här. Jag har gjort det här förut”, säger Hanna Öberg.

– Sedan går jag tillbaka till fokuset, ett skott i taget. Jag kände mig ändå lugn. Att stå där och prestera när det gäller som mest, det är det bästa med skidskytte enligt mig.

 ?? Bild: Petter Arvidson ?? Svensk flagga och guldet om halsen på hemmaplan. Vm-drömmen slog in för Hanna Öberg som på tisdagskvä­llen fick ta emot skidskytte­medaljen för sin bragdartad­e insats i damernas 15 kilometers­lopp.
Bild: Petter Arvidson Svensk flagga och guldet om halsen på hemmaplan. Vm-drömmen slog in för Hanna Öberg som på tisdagskvä­llen fick ta emot skidskytte­medaljen för sin bragdartad­e insats i damernas 15 kilometers­lopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden