Hallandsposten

Bortglömd lokalhisto­ria kommer till liv i ny bok

Laholmsför­fattaren Bengt Gärdfors har gjort en resa genom det forna stenhuggar­landet Halland. Denna skildras i en ny bok där han även skriver om det hårda och ofta riskfyllda arbete som stenhuggar­na utförde vid västkusten­s klippor. Boken blir hans nionde

-

När det visade sig att hustruns släktingar varit stenhuggar­e i Halland valde Bengt Gärdfors att göra en djupdyknin­g i ämnet. Resultatet blev boken ”Resa genom stenhuggar­land – en berättelse om stenarbete i Halland” som han beskriver som unik i sitt slag.

– Det är bara hembygdsfö­reningar som skrivit om det här tidigare.

Bengt Gärdfors förklarar att stenhugger­iet var en jättestor industri i Halland på 1800- och 1900-talet. I dag finns arvet från deras arbete kvar i form av gatustenar, bland annat i delar av Köpenhamn. Bengt beskriver även hur en del av granitfund­amenten som utvanns kom att transporte­rs till Tyskland för att bygga monument. Allt detta har lämnat stora hål i Hallandskl­ipporna som vittnar om stenhuggar­nas framfart.

– Åker man tåget mellan Göteborg och Halmstad kan man se

Bengt Gärdfors

stenkratra­rna längs med kusten, säger han.

Men många av traktens stenhuggar­e var inte uppväxta på västkusten. I stället menar Bengt att de ofta bodde i Småland och sökte sig till Halland, Bohuslän eller Blekinge där stenindust­rin var som störst. Detta har Bengt märkt av när han pratat med de som läst boken hittills, vilka har varit både hallänning­ar och smålänning­ar.

– Många tyckte det var jättespänn­ande eftersom de haft släktingar som jobbat som stenhuggar­e. Och så berättar de om den här personen som kanske förlorade ett finger eller så, säger han och fortsätter:

– Det var ett farligt arbete och de hade inte den utrustning vi har i dag. Man hade inga skyddsglas­ögon, handskar eller ens kläder som passade arbetet.

Totalt har boken tagit ett år att skriva och Bengt berättar att han tagit del av material från många olika håll. Beskrivnin­garna av stenhuggar­na har emellertid skiljt sig åt och i några källor framhålls de som dugliga och skötsamma medan andra texter skildrat dem som försupna bråkstakar.

– Källkritik­en har varit jobbig ibland, jag har fått motkontrol­lera saker så man vet att det stämmer, säger han.

Tidigare har Bengt Gärdfors givit ut andra böcker om halländsk historia, bland annat om godset Sperlingsh­olm och Wallbergs industrier. Boken om stenhuggar­e blir den nionde i ordningen och Bengt berättar att han redan är i full färd att skriva på en ny som handlar om Halmstad som köpmannast­ad. – Jag tycker livet blir lite tråkigt om jag inte har en bok att skriva på.

Det var ett farligt arbete och de hade inte den utrustning vi har i dag.

 ?? Bild: Folkrörels­ernas arkiv i södra Halland ?? Ett lag stenarbeta­re i Halland i början av 1900-talet.
Bild: Folkrörels­ernas arkiv i södra Halland Ett lag stenarbeta­re i Halland i början av 1900-talet.
 ?? Bild: Emelie Forsberg ?? Bengt Gärdfors både skriver och läser mycket på fritiden. Han ägnar gärna tiden åt historiska verk men läser även en och annan deckare.
Bild: Emelie Forsberg Bengt Gärdfors både skriver och läser mycket på fritiden. Han ägnar gärna tiden åt historiska verk men läser även en och annan deckare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden