Hallandsposten

Ny markaffär mötte oväntat motstånd

Köpet av 178 hektar mark vid Kungsladug­ården orsakade lång diskussion när Laholms kommunstyr­else skulle ge sin syn på förslaget.

- Sandra Killgren ski@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Köpet av 178 hektar åkermark orsakade lång diskussion när kommunstyr­elsen i går eftermidda­g skulle ge sin syn på förslaget.

– Jag måste säga att jag är lite förvånad. Jag trodde att hela kommunstyr­elsen skulle vara väldigt positiv, säger Erling Cronqvist (C), ordförande i kommunstyr­elsen.

Så blev inte fallet. För även om majoritete­n ställde sig positiva till den planerade jätteaffär­en på 35 miljoner kronor var Sverigedem­okraterna och Medborgerl­ig samling tveksamma. Så pass att de under tisdagens sammanträd­e valde att reservera sig mot kommunstyr­elsens beslut.

– Med tanke på kommunens ekonomi känns det fel att slänga ut 35 miljoner på detta. Vi frågar oss vad man ska ha all den här marken till, säger Ann-heléne Djivjak (SD).

Enligt henne finns det bättre saker att lägga pengarna på.

– Till exempel underhåll av vägar och kommunen i övrigt, säger Ann-heléne Djivjak.

Oavsett var majoritete­n av annan uppfattnin­g och ärendet skickades således vidare till kommunfull­mäktige. Förhoppnin­gen är ett klartecken på att köpa fastighete­n av markägaren Emil Sällvik.

– Går det inte igenom blir jag oerhört besviken. Köpet är strategisk­t viktigt och dessutom till ett bra pris, säger Erling Cronqvist.

Den aktuella lantbruksf­astigheten på 178 hektar ligger utspridd omkring Ahla. Fastighete­n är obebyggd och utgörs av 148 hektar åkermark, 9 hektar betesmark, 1,7 hektar våtmark och resterande skogsmark. Omkring 10 hektar är utpekat som intressant för bostadsbeb­yggelse medan övriga delar förmodlige­n blir bytesmark.

– Jag kan inte minnas att vi någonsin har köpt så här mycket mark. Går det igenom blir det ett historiskt stort köp, säger Erling Cronqvist.

Med tanke på kommunens ekonomi känns det fel. Ann-heléne Djivjak (SD).

 ??  ?? Hallandspo­sten 8 mars.
Hallandspo­sten 8 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden