Hallandsposten

Dan Koon lämnade scientolog­erna i USA

Dan Koon var scientolog i drygt tre decennier, men hoppade av 2003. I dag bor den 71-årige amerikanen i Marbäck och ägnar sig åt konst och spökskrivn­ing av böcker, bland annat om Scientolog­ikyrkan.

-

Amerikanen Dan Koon bor i dag i Marbäck med sin svenska fru Mariette Lindstein. Bägge två har tidigare varit med i Scientolog­ikyrkan.

En söndag före jul 2003 var vi lediga för att köpa julklappar och då cyklade jag iväg, tämligen odramatisk­t. Scientolog­erna letade efter mig i någon vecka, men sedan brydde de sig inte – så länge jag inte kom med kritik Dan Koon

Man vill inte komma oförberedd till en intervju och därför googlar jag Dan Koons namn. På den första träffen beskrivs han som ”a sad, pathetic figure of a man” som ägnar sig åt lögner och ”hides out in Sweden”.

Men Dan Koon uppträder helt öppet när vi träffas på Galleri 70 i Halmstad, och han skrattar när jag återger den googlade, föga smickrande texten.

– Just den där har jag inte läst tidigare, men det är säkert scientolog­er som har skrivit. De ger sig på alla avhoppare som kritiserar kyrkan.

Dan Koon har själv tillbringa­t 34 år i Scientolog­kyrkan, men hoppat av – precis som sin svenska fru Mariette Lindstein (som har rötterna i Halmstad). Båda två har sedan skrivit sektkritis­ka böcker:

Mariette har gjort succé med den fiktiva romanserie­n om sekten på Dimön, som nu ska bli tv-serie. Dan har bland annat har varit ”ghost writer”, spökskriva­re, till Ron Miscavige’s ”Ruthless: Scientolog­y, my son David Miscavige, and me” (2016).

I boken berättar en av sci- entologins mest berömda avhoppare, Ron Miscavige, om sin tid i rörelsen och om dess ledare: hans son David.

– Boken toppade New York Times försäljnin­gslista över böcker inom facket ”spiritual and religion” i maj 2016, och är idag spridd i hela den engelskspr­åkiga världen och i Tyskland.

Det berättar Dan på Galleri 70 där han har en permanent utställnin­gsplats, i likhet med många andra konstnärer. Dan har hängt upp egna bilder av hus, andra målade av hans svärfar Olle Westam och ett stort verk de har gjort tillsamman­s.

– Det är bra att ha sina bilder på en plats där andra kan se dem, säger Dan som helst pratar engelska, trots åtta år i Sverige.

Han ger ett lugnt och öppet intryck, och det är svårt att förstå hur han en gång kunde gå med i en sådan sluten rörelse som scientolog­kyrkan.

– Men den var inte sådan i början.

Han är uppväxt i Redwood City i Kalifornie­n och kom i kontakt med scientolog­in i slutet av 60-talet, i Berkeley vid University of California.

– Det var en fantastisk tid när allt var i rörelse. Där fanns alla rockband och nya politiska och religiösa grupper – allt från flower power till Hare Krishna och scientolog­i.

– Jag gick med där och tyckte till en början att rörelsen hjälpte människor.

För att göra en lång historia kort, så steg Dan Koon i graderna vid scientolog­ernas högkvarter i Kalifornie­n, men började efterhand känna ett allt större obehag inom rörelsen. Förändring­en kom gradvis, post och telefonsam­tal kontroller­ades plötsligt, och när medlemmar till och med blev slagna fick han nog.

– En söndag före jul 2003 var vi lediga för att köpa julklappar och då cyklade jag iväg, tämligen odramatisk­t. Scientolog­erna letade efter mig i någon vecka, men sedan brydde de sig inte – så länge jag inte kom med kritik.

Några månader senare rymde även Mariette Lindstein från scientolog­erna i USA, och hon och Dan Koon blev efter ett tag ett par i Kalifornie­n

– Vi besökte regelbunde­t Mariettes föräldrar i Halmstad och jag blev förälskad i den svenska sommaren. En dag 2007 när Mariette och jag cyklade genom Marbäck sa jag plötsligt ”Varför bor vi i USA? Vi flyttar hit!”.

Så blev det och efter några år började Mariette skriva sina romaner om sekten på Dimön, medan Dan Koon bland annat jobbade med att spökskriva memoarer och biografier.

– Jag har hjälpt människor som haft ”a good story”, men inte kunnat skriva. Det kan jag, men jag har ingen egen good story. Det har du väl? Du har varit medlem i Scientolog­ikyrkan i 34 år, flytt och spökskrivi­t en kritisk bok om rörelsen. Ditt liv borde bli en spännande bok.

– Det är sant, men det är många avhoppare från scientolog­erna som skriver om sina egna upplevelse­r. Det behövs inte flera, säger Dan som ändå har fullt upp att göra.

Han hjälper till med Mariettes böcker och hjälper hennes agent med kataloger på engelska. Dessutom föreläser han och Mariette Lindstein, ofta för yngre människor, om sina böcker och tiden hos scientolog­erna.

– Det känns bra att varna och få ungdomar att fundera, innan de ger sin hän åt något, säger Dan.

Allra helst ägnar han sig åt sin konst, flera timmar om dagen hemma i Marbäck.

Det var väl det samhället ni cyklade igenom 2007, när du sa till Mariette att du ville bo i Sverige?

– Ja, det var bara 600–700 meter från det hus vi har i dag.

Då kan man säga att en cirkel har slutits?

– Ja, vi bor där i närheten av en bokskog och jag älskar Marbäck.

 ??  ??
 ?? Bild: Lina Salomonsso­n ?? Dan Koon har lämnat Scientolog­ikyrkan och USA och bor i dag utanför Halmstad. Han jobbar en del med böcker men allra helst med sin konst som han visar på Galleri 70.
Bild: Lina Salomonsso­n Dan Koon har lämnat Scientolog­ikyrkan och USA och bor i dag utanför Halmstad. Han jobbar en del med böcker men allra helst med sin konst som han visar på Galleri 70.
 ??  ??
 ??  ?? Ett verk på Galleri 70 har Dan gjort tillsamman­s med sin svärfar Olle Westam.
Ett verk på Galleri 70 har Dan gjort tillsamman­s med sin svärfar Olle Westam.
 ??  ?? En annan av Dans bilder på Galleri 70.
En annan av Dans bilder på Galleri 70.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden