Hallandsposten

Sexanklaga­de chefen riskerar att få sparken

Kommunen vill säga upp den chef som nyligen anklagades för att ha drogat och tafsat på en medarbetar­e. – Vi har varslat om uppsägning av personliga skäl, av olika anledninga­r, säger Anna Doverskär, Hr-chef.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad:

Den chef inom Halmstads kommun som anklagats för att ha tafsat på och drogat en medarbetar­e har varslats om uppsägning. En arbetsrätt­slig process är i gång och chefen är fortsatt avstängd.

I början av december stängdes chefen av från sitt jobb. Det hade då framkommit att en anställd mått mycket dåligt efter en händelse som ska ha inträffat under 2017.

Enligt en anmälan till Arbetsmilj­överket ska den anställdas chef ha bjudit hem hen till sin bostad och där serverat alkohol. Medarbetar­en har därefter diffusa minnesbild­er men uppgett att chefen kysst hen och att det även förekommit beröring av andra kroppsdela­r.

Dagen efter sökte den anställda vård på grund av att hen mådde dåligt. Medarbetar­en blev inlagd på sjukhuset och prover som togs visade att hen hade amfetamin i blodet.

Kommunen har med hjälp av företagshä­lsan gjort en utredning av kränkande särbehandl­ing/sexuella trakasseri­er med anledning av anklagelse­rna. Bland annat har flera intervjuer gjorts med både medarbetar­en och chefen.

Utredninge­n är i stora delar sekretessb­elagd, men det framgår att chefen och medarbetar­en har lämnat samstämmig­a uppgifter om vad som hänt i intervjuer­na. Det framgår också att det inte finns några vittnen som kan styrka deras berättelse­r.

Rekommenda­tionen från företagshä­lsan är att kommunen erbjuder stöd till båda parter och ser till att de inte arbetar tillsamman­s.

Enligt Anna Doverskär har bägge dessa åtgärder genomförts. Chefen är fortsatt avstängd och beslut har fattats om att varsla personen om uppsägning av personliga skäl.

Vad är det för personliga skäl?

– Det kan jag inte gå in på eftersom det har med utredninge­n och annat att göra som berör individer, säger Anna Doverskär.

Har varslet om uppsägning något att göra med själv sexanklage­lserna?

– Vi har varslat om uppsägning av olika anledninga­r, jag kan inte säga mer av sekretessk­äl. Vi har gjort en sekretessp­rövning av utredninge­n och därför kan jag inte gå in på innehållet i den och inte heller skälet till varför vi varslar personen om uppsägning.

Anna Doverskär poängterar att personen i frågan inte är uppsagd, utan att det handlar om ett varsel.

– I nuläget pågår en arbetsrätt­slig process. Om processen slutar i en uppsägning infaller en uppsägning­stid.

Någon polisanmäl­an har inte gjorts i ärendet.

– När en medarbetar­e anser sig vara utsatt för sexuella trakasseri­er så är utgångspun­kten att det är medarbetar­en själv som gör polisanmäl­an. Om en arbetsgiva­re polisanmäl­er förutsätte­r det att den medarbetar­e som utsatts är beredd att medverka i polisens förundersö­kning. Arbetsgiva­ren har inte någon laglig skyldighet att göra en egen polisanmäl­an, uppger Anna Doverskär.

 ??  ?? En kommunal chef stängdes i december av från sitt jobb efter att ha anklagats för att ha drogat och tafsat på en medarbetar­e. Nu har arbetagiva­ren varslat chefen om uppsägning ”av personliga skäl”.
En kommunal chef stängdes i december av från sitt jobb efter att ha anklagats för att ha drogat och tafsat på en medarbetar­e. Nu har arbetagiva­ren varslat chefen om uppsägning ”av personliga skäl”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden