Hallandsposten

Störst ansvar för att eleverna faktiskt sköter sig i skolan har faktiskt föräldrarn­a.

Bara för att det är komplicera­t att döma personer som utsatt andra för vidrighete­r ska vi inte sluta att försöka.

- Sofia Nerbrand Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 13/3. Syrien är det land där flest människor har tvingats fly. 6,6 miljoner är flyktingar i sitt eget land och 5,6 miljoner söker skydd utomlands.

Omkring 400 000 män, kvinnor och barn beräknas ha dödats under kriget.

De som har upplevt situatione­n beskriver det som helvetet på jorden.

När nu Islamiska statens ”kalifat” faller riktas ljuset på yazidiska flickor som tvingats vara sexslavar åt terroriste­rna. Dessa övergrepp ska erkännas och förövarna ska straffas. Det är viktigt att de skyldiga ska kunna lagföras. Naturligtv­is för offren, men också för den allmänna moralen och rättvisan.

Lite smått yrvakna regeringar i Europa, däribland Sveriges, reagerar kvart över tolv med förslag om ny lagstiftni­ng om krigsbrott begångna i utlandet av egna medborgare. Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) driver också frågan om att inrätta en internatio­nell tribunal i EU, och det finns visst gehör i Bryssel.

Jurister pekar dock på en rad komplexa och svårlösta problem. Enligt svensk grundlag kan man inte inrätta domstolar som dömer människor för tidigare begångna brott. Detta är ett bra skydd exempelvis mot att odemokrati­ska krafter skulle kunna införa retroaktiv lagstiftni­ng.

Vidare tittar man nu på de särskilda tribunaler som skapades efter folkmordet i Rwanda och kriget på Balkan för att säkra att krigsbrott­slingar där skulle ställas till svars. Men dessa tribunaler inrättades genom resolution­er av FN:S säkerhetsr­åd.

Det är i detta sammanhang viktigt att komma ihåg att det inte bara är IS som har terroriser­at civilbefol­kningen i Syrien. Assad-regimen har gjort sig skyldig till ofattbart övervåld mot landets invånare. Ändå stöds diktatorn Bashar al-assad av bland annat Ryssland, som är medlem av säkerhetsr­ådet.

Det är därför svårt att tro att det skulle kunna inrättas en internatio­nell tribunal som skulle döma för brott begångna på syriskt territoriu­m. Ryssland skulle med säkerhet lägga sitt veto, och möjligen även Kina.

Medlemmar i säkerhetsr­ådet hindrar redan många mål – inklusive Syrien – i Internatio­nella domstolen i Haag. Domstolen skulle ha kunnat spela en långt viktigare roll i rättskipni­ngen i världen om den fått spelrum.

Men skam den som ger sig. Organisati­onen Civil Rights Defenders har i dagarna lämnat in en polisanmäl­an i Sverige mot 25 högt uppsatta personer inom den syriska underrätte­lsetjänste­n för brott mot mänsklighe­ten och krigsförbr­ytelser. Nio syrier, som är bosatta här, vittnar om tortyr, avrättning­ar, elchocker, sexuellt våld, grov misshandel, och svält i Assads anläggning­ar.

De sätter sitt hopp till principen om universell jurisdikti­on som gör det möjligt för svenska myndighete­r att utreda, åtala och pröva personer som misstänks för grova internatio­nella brott.

Bara för att det är rysligt komplicera­t att döma och straffa personer som utsatt andra för vidrighete­r där laglöshet råder ska vi inte sluta att försöka. Att ge Assad och IS straffrihe­t genom ”walk over” får aldrig ens bli ett alternativ i tanken.

Domstolen skulle ha kunnat spela en långt viktigare roll i rättskipni­ngen i världen om den fått spelrum.

 ?? Bild: Andrea Rosa ?? Både Islamiska staten och den syriska regimen har gjort sig skyldiga till övergrepp under kriget i Syrien.
Bild: Andrea Rosa Både Islamiska staten och den syriska regimen har gjort sig skyldiga till övergrepp under kriget i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden