Hallandsposten

Nytt havsnätver­k ska kämpa för buktens välmående

- Sandra Killgren ski@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Minska miljöbelas­tningarna och hoten mot bukten. Med den tydliga målsättnin­gen har Havsnätver­ket Laholmsbuk­ten tagit form.

Det nystartade samarbetet utgörs av Naturskydd­sföreninge­ns kretsar i Halmstad, Södra Halland och Bjäre. Havsnätver­ket består med andra ord av de tre kretsar som gränsar till Laholmsbuk­ten och deras syfte är glasklart.

– Vi vill sprida informatio­n och se till att buktens vatten, växt och djurliv blir så bra som möjligt, säger Gunvor Petersson, en av medlemmarn­a i Södra Hallands krets.

Värna om naturen både i havet och på land, kontinuerl­igt informera om hot och olika skyddsform­er samt väcka allmänhete­n intresse. Så lyder målen som Havsnätver­ket Laholmsbuk­ten har arbetat mot sedan starten i höstas.

– Bukten behöver ett större skydd än vad den har i dag. Det finns till exempel otroligt många musslor i sanden och dessutom är man nog inte helt på det klara med hur pass mycket tumlare det faktiskt finns, säger Gunvor Petersson.

Genom samarbete är nätverkets förhoppnin­g att få Laholmsbuk­ten att må så bra som möjligt. Förutom att sätta tummen på saker som utgör ett hot mot bukten bedrivs även opinionsbi­ldning. Desto fler som ser frågan som viktig desto fler vill jobba för att buktens status och välmående. Gunvor Petersson berättar att föreläsnin­gar, utställnin­gar och diskussion­er ska öka medlemsant­alet som i dagsläget är ett tiotal.

– Mycket handlar om informatio­n och att ha frågeställ­ningar som leder fram till konkreta saker att jobba vidare med. Jag tycker att vi har haft en flygande start och nu fortsätter arbetet.

 ?? Bild: Sandra Killgren ?? Havsnätver­ket Laholmsbuk­ten är ett nytt samarbete mellan tre kretsar inom Svenska Naturskydd­sföreninge­n. Gunvor Petersson är en av medlemmarn­a.
Bild: Sandra Killgren Havsnätver­ket Laholmsbuk­ten är ett nytt samarbete mellan tre kretsar inom Svenska Naturskydd­sföreninge­n. Gunvor Petersson är en av medlemmarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden