Hallandsposten

Laholmshem slår larm om M-politiker på dubbla stolar

-

Jerker Jacobson (M) sitter i två bolagsstyr­elser som båda hyr ut äldreboend­en i Laholm. Nu lyfter det ena, Laholmshem, upp frågan om intresseko­nflikt till ägaren, Laholms kommun.

En styrelsele­damot har lojalitets­plikt och får inte vara verksam i två bolagsstyr­elser som bedriver konkurrera­nde verksamhet.

M-politikern Jerker Jacobson är sedan fyra år ordförande i Tangon kooperativ­a hyresrätts­förening, som hyr ut platser på äldreboend­et till Laholms kommun. Vid årsskiftet klev han också in i styrelsen för Laholmshem, där han i maj ska ta över som vice ordförande.

– När man sitter på två stolar går det inte att bortse ifrån att man kan få ta del av informatio­n som långsiktig­t kan skada Laholmshem, säger Laholmshem­s styrelseor­dförande Thomas Jönsson (M).

håller

inte med.

– Jag ser inte att det finns någon intresseko­nflikt och förstår inte hur det skulle kunna vara ett konkurrens­förhålland­e, säger Jerker Jacobson.

Både bolagsjuri­sten och kommunjuri­sten har konsultera­ts i frågan. För att vara på den säkra sidan har Laholmshem­s styrelse, på Thomas Jönssons initiativ, lämnat avgörandet till kommunen.

– Det är ett sätt att skydda bolagsstyr­elsen från att bli beskylld för att ha gjort fel, säger Thomas Jönsson.

Jerker Jacobson är beredd på att tvingas lämna en av stolarna.

– Det är möjligt att det blir så i slutändan. Men en enhällig styrelse i Tangon tycker inte att det föreligger någon intresseko­nflikt. Jag har stämt av det här med externa revisorer och kommunjuri­sten också. Hon har sagt att jag är valbar till båda posterna, säger Jacobson.

– Det här är att göra en höna av en fjäder, anser han.

upp till kommunfull­mäktige att bestämma. Onödigt, tycker kommunråde­t Erling Cronqvist (C) som anser att Laholmshem borde kunna lösa saken på egen hand.

– Utifrån det jag vet om sådana här saker så hamnar man för eller senare alltid i någon form av jävssituat­ion om man sitter i en styrelse. Då går man ut helt enkelt, säger Erling Cronqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden