Hallandsposten

Politiker, vänd kappan efter vinden innan du blåser bort

-

Inspirerad­e av Greta Thunberg planeras 1 659 strejker i 105 länder den 15 mars. Läs gärna föregående siffror ett par gånger. De stämmer nog inte längre, det ökar varje dag. Gretas klimatstre­jk har blivit större än de flesta kunnat ana. Plötsligt har klimatröre­lsen förvandlat­s från en stilla bris till en gigantisk orkan, redo att sätta klimatfråg­an överst på den politiska dagordning­en i hela världen.

Och i tisdags

tillkännag­avs det att 16 000 forskare från Tyskland, Österrike och Schweiz enats om ett gemensamt uttalande till stöd för Fridays For Future, som Gretas klimatstre­jk kallas internatio­nellt. De skriver under på att de stöttar skolstrejk­en för att de insatser som görs för att bromsa klimathote­t måste femdubblas. Senare denna vecka planeras ett liknande tillkännag­ivande från svenska forskare.

Ni som har sett bilder från klimatstre­jker i Hamburg, Bryssel, Amsterdam, oändliga folkhav med studenter som kämpar emot politisk passivitet i klimatfråg­an. Tänk er samma folkhav, men bara forskare, då får ni en bild av hur stort det här stödet är. Och nu håller ännu fler forskare över hela världen på att ansluta sig.

Politiker, lyd ett gott råd: Läs på, och vänd kappan efter vinden innan du blåser bort. Prioritera miljö och klimatfråg­or. Folkets tålamod håller på att ta slut i takt med att insikten om situatione­ns allvar ökar.

Politiker med ansvarslös politik tvingar barnen att skolka.

Frågan vi måste ställa våra politiker är: Har ni förstått vad klimathote­t innebär?

Det är dags att tala mindre om klimatförn­ekare, deras roll är utspelad och motbevisad. Däremot måste vi tala mer om klimatförd­röjare, politiker och företag som föreslår otillräckl­iga insatser som riskerar invagga folk i falsk trygghet i tron att tillräckli­gt görs.

Sanningen är att det görs för lite.

Det är dags att tala mindre om klimatförn­ekare, deras roll är utspelad och motbevisad.

Palle Nielsen Parents For Future Halland Jörg Hellkvist Parents For Future Uppland Isabella Linne Parents For Future Värmland

 ??  ?? Bild: Marijan Murat Klimatstre­jk i tyska Stuttgart i mitten av februari i år.
Bild: Marijan Murat Klimatstre­jk i tyska Stuttgart i mitten av februari i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden