Hallandsposten

Säpo: Vi har koll på Is-svenskarna i Syrien

- Anja Haglund/tt

Säkerhetsp­olisen säger sig ha bra koll på de misstänkta svenska Is-terroriste­r som befinner sig kvar i Syrien. – Vi vet var, vi vet ungefär hur många och vad de gör, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef inom kontraterr­or.

Debatten om de misstänkta Is-terroriste­r som fortfarand­e befinner sig i Syrien har varit het de senaste veckorna. Omkring 100 svenska Is-anhängare bedöms fortfarand­e uppehålla sig i konfliktom­rådet. Säpo kartlägger dem via flera olika kanaler.

– Vi får informatio­n genom vår internatio­nella och nationella samverkan med säkerhetsu­nderrättel­setjänster i Europa, men också vår egen förmåga till signalspan­ing i Sverige genom Försvarets radioansta­lt, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef inom kontraterr­or på Säpo.

Informatio­n om både

återvändar­e och de som är kvar delas ”på individniv­å” med andra myndighete­r, enligt Säpo.

– Möten har hållits med berörda polisregio­ner, Polismyndi­gheten nationellt och berörda kommuner, säger Fredrik Hallström.

Tanken är att förbereda organisati­onerna för att de ska kunna agera när radikalise­rade och våldsbejak­ande Is-anhängare kommer tillbaka.

– Återvändar­e är ju en riskfaktor utifrån att personerna i fråga har en förmåga, som kan vara uppbyggd genom stridserfa­renhet, kanske har man varit en del i krigsbrott, en del av folkmord. Möjligen är de traumatise­rade, med en väldigt låg våldströsk­el och i vissa avseenden inte särskilt förtjusta i de demokratis­ka värderinga­r vi har i Sverige, säger Hallström.

– Det är otroligt viktigt att alla samhällsak­törer är på tå och förbereder sig för att kunna hantera den här frågan på absolut bästa sätt.

Skulle samtliga komma

tillbaka samtidigt skulle det enligt Säpo innebära en ”ansträngni­ng”. Några sådana tecken finns dock inte än.

– Det är väldigt svårt att sia om när de kommer tillbaka, om de kommer tillbaka. Men de här fånglägren de sitter i börjar bli fulla och det finns säkert anledning för de som håller i de här lägren att kunna säkerställ­a att de får lämna, säger han.

Enligt experter kan det bli svårt att ställa misstänkta Is-terroriste­r inför rätta i Sverige. Förslag har förts fram om att Sverige i samarbete med andra europeiska länder bör skicka utredare till lägren där de sitter fångna för att genomföra förhör och samla bevis.

Skulle det vara lättare att möta dem på plats för att kunna knyta dem till specifika brottsmiss­tankar?

– Så är det ju. Det är vår utmaning när det gäller resandelag­stiftninge­n som trädde i kraft 2016, att förmågan att inhämta bevis som kan användas inom ramen för en förundersö­kning, och senare i en domstol, är begränsad. I synnerhet Syrien har inget rättsväsen­de som vi kan ställa frågor till. Den informatio­n vi erhåller är inte av sådan karaktär att den bör eller får ingå i ett förundersö­kningsprot­okoll, säger Hallström.

Ingen av de svenskar som hittills återvänt från IS har dömts för brott begångna i konfliktzo­nen. Två göteborgar­e, som stred för en annan jihadistis­k grupp, har dock dömts till livstids fängelse för terrorbrot­t genom mord.

Återvändar­e är ju en riskfaktor utifrån att personerna i fråga har en förmåga, som kan vara uppbyggd genom stridserfa­renhet, kanske har man varit en del i krigsbrott, en del av folkmord. Fredrik Hallström, biträdande enhetschef inom kontraterr­or på Säpo

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? ”Det är otroligt viktigt att alla samhällsak­törer är på tå”, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef inom kontraterr­or, om att misstänkta Is-terroriste­r nu väntas återvända till Sverige.
Bild: Henrik Montgomery/tt ”Det är otroligt viktigt att alla samhällsak­törer är på tå”, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef inom kontraterr­or, om att misstänkta Is-terroriste­r nu väntas återvända till Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden