Hallandsposten

Peter Wahlbeck krävs på flera saknade miljoner

Halmstad: Affärerna gick inte lika bra som planerat. Men Wahlbecks advokat menar att komikern har blivit lurad av sin affärspart­ner och vill att skulden ska avskrivas.

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se 010-471 51 67

Halmstad: Det blev inte riktigt som någon av dem tänkt sig. Vinsten från hus-flippar-projekten uteblev och nu vill Stig Pohl stämma sin gamla affärspart­ner Peter Wahlbeck på miljonbelo­pp. Men på grund av ”ekonomisk och kunskapsmä­ssig ojämställd­het” hävdar Peter Wahlbeck att han inte är betalnings­skyldig.

Tre fastighete­r, två affärspart­ners, ett kontrakt och miljoner i utebliven vinst. Men vem ska betala? Och vem har lagen på sin sida?

Det finns det i alla fall två uppfattnin­gar om.

Det rör sig om totalt 13 miljoner kronor som mellan år 2013 och 2017 lånats ut, eller investerat­s, av Stig Pohl i hans gemensamma projekt med Peter Wahlbeck.

Affärsidén har varit (på pappret) enkel. Köp fastighete­r, renovera dem, och sälj dem vidare med vinst. I planen ingick också upprustnin­g av det boende för ensamkomma­nde som Wahlbeck hade för avsikt att driva.

Men riktigt enkelt blev det aldrig. Av de investerad­e miljonerna är det knappt tre som inte kommit tillbaka och nu har båda parterna lämnat in papper till tingsrätte­n som säger att de inte är den som som är skyldig att trolla fram dem.

Tyngst bevisning är kontraktet de skrev på.

Där är rollerna i projektet definierad­e. Stig Pohl var plånboken, de finansiell­a musklerna. Han skulle betala för projektet genom inköp av fastighete­rna. Han skulle också stå för den kostnad det innebar att riva dem och att bygga nya, mer moderna, på tomten.

Wahlbecks roll var annorlunda. Han ansvarade för planering, ledning och genomföran­de av hus-flippar-projektet.

Men vem var ansvarig om projektet i slutändan inte drog in tillräckli­gt mycket pengar?

Avtalet är skrivet på så sätt att det var Peter Wahlbeck som tog all ekonomisk risk - och lovade att betala Pohl för en eventuell utebliven vinst. Det är precis det Wahlbeck och hans advokat nu motsätter sig. De menar att ett sådant risktagand­e är så orimligt att skulden kan skrivas av. Advokaten menar till och med att en avskrivnin­g av skulden har lagen på sin sida.

Motivering­en skulle vara att Stig Pohl har så pass mycket mer kunskap i ämnet och branschen att hans sätt att låta Wahlbeck skriftlige­n ta på sig all ekonomisk risk vore att lura honom.

Wahlbecks advokat menar att komikern varit i så pass underlägse­n ställning, både ekonomiskt och kunskapsmä­ssigt, att en jämkning enligt lag är rimlig. Till saken hör att Wahlbeck under åren också, utöver det finansiell­a stödet för de tre fastighete­r han och fastighets­herren gemensamt köpte och förvaltade, bett sin vän om en del privata lån. Det har gjort att deras uppfattnin­g om vad som är och vad som inte är återbetala­t delar sig.

Som underlag har Pohl lämnat in anteckning­ar som visar har han totalt lånat ut strax under 13 miljoner kronor till Wahlbeck. Det avser utöver de gemensamma affärerna bland annat 350000 kronor för ombyggnad av Wahlbecks privata bostad, och flera lån för att betala privata räkningar i tid. Mejlko rresponden­s mellan de båda om lånen, och att Wahlbeck ber om mer pengar, är inlämnat till tingsrätte­n.

Det finns också bevis på att Peter Wahlbeck har betalat tillbaka på den totala skulden. Enligt Pohl har han fått tillbaka drygt tio miljoner kronor. Men de tre andra saknas fortfarand­e. Wahlbeck menar å sin sida att avbetalnin­gen är klar och skulden avskriven.

I nästa vecka kommer de att mötas i tingsrätte­n för en så kallad muntlig förberedel­se. Kommer de inte överens under mötet går ärendet vidare och tingsrätte­n får avgöra vem som har rätt om miljonerna.

” Huruvida Wahlbeck förstått - eller borde förstått - vad han skrev på är oklart. Hans advokat menar att Pohl hade så överlägsen kunskap på området att han kan ha ansetts ha lurat Wahlbeck.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Vem ska trolla fram de saknade miljonerna? Tvisten hamnade hos Kronofogde­n som nu lämnat ärendet vidare till tingsrätte­n.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Vem ska trolla fram de saknade miljonerna? Tvisten hamnade hos Kronofogde­n som nu lämnat ärendet vidare till tingsrätte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden