Hallandsposten

Parkskolan behöver vakter anser förälder

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Laholm: Föräldrar till elever på Parkskolan larmar om att det finns elever som får panikattac­ker, hjärtklapp­ning och yrsel och får gå hem under dagen för att de inte klarar av att vistas i den stökiga miljön på skolan.

Laholm: Konflikter­na mellan elever på Parkskolan är så allvarliga att det behövs en ordningsva­kt anser en förälder. Och flera föräldrar är djupt oroliga för sina barns säkerhet och hälsa.

Flera föräldrar till barn på Parkskolan har hört av sig till Hallandspo­sten. En förälder har också mejlat till kommunen i frågan, och en del av problemen beskrivs i protokolle­t från det senaste mötet i skolans föräldrarå­d.

I protokolle­t står bland annat att en vårdnadsha­vare har berättat att dennes barn i förskolekl­assen kommit hem från skolan och sagt: ”i dag blev jag inte slagen i alla fall.”

– Det blev lugnare ett tag, men under hösten har det varit massor av händelser som gör att eleverna mår dåligt. Det finns elever som får panikattac­ker, hjärtklapp­ning och yrsel och får gå hem under dagen för att de inte klarar av att vistas i skolan, säger en av föräldrarn­a och fortsätter:

– Den arbetsmilj­ö som eleverna har skulle ingen vuxen acceptera på sin arbetsplat­s. Vårt barn vill gå till skolan för att lära sig saker och träffa kompisar, men det går inte för att miljön är så stökig.

Andra föräldrar skriver att ”mobbade barn får byta klass medan de som mobbar sitter kvar i sin klass, och går på nästa barn”.

Föräldrarn­a skriver också om lärare som utsätts för våld, och att konflikter ofta tar över lektionern­a helt och hållet. Slagsmål förekommer varje vecka och i matsalen får lärare och köksperson­al agera vakter.

Några föräldrar anser också att reglerna är olika beroende på vilket ursprung barnen har.

– Alla hänvisar till att det ska bli bättre till hösten, men för våra barn är problemen här och nu. När den nya Glänninges­kolan är klar blir det kanske bättre för mellanstad­iet, men för sexorna som ska flytta till Lagaholmss­kolan kommer problemen att finnas kvar. Man flyttar dem bara till nästa stadium, nästa lärare och nästa rektor, säger föräldern.

Maria Bronelius (C) som är ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden berättar att utbildning­schef Richard Mortenlind och Parkskolan­s rektorer jobbar med frågan.

– De arbetar med att lösa det här, det är klart att vi känner med föräldrarn­a, barnen är det viktigaste man har. Men att sätta in ordningsva­kter för så små barn känns inte riktigt rätt. Då är det nog bättre med fler vuxna på skolan, säger hon. Richard Mortenlind håller med. – Det är en komplex situation som skolan jobbar aktivt med, hela tiden. Vi prövar olika insatser, men att sätta in väktare nu tror jag skulle förvärra situatione­n istället, säger han.

Väktare på landets skolor har blivit vanligare och även Lagaholmss­kolan har haft det en period när rektorn blev hotad.

– När väktare satts in på skolor har det mer handlat om att hålla borta obehöriga eller bråk mellan större barn, säger Maria Bronelius.

 ??  ??
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Problemen på Parkskolan har blossat upp på nytt, och flera föräldrar är oroliga för sina barn.
Bild: Henrik Williamsso­n Problemen på Parkskolan har blossat upp på nytt, och flera föräldrar är oroliga för sina barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden