Hallandsposten

Januariavt­alet visar rött på sista raden

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 16/3. Vad kostar Januariavt­alet mellan S, MP, C och L att genomföra? Under seminariet ”Den nya ekonomiska politiken” på tankesmedj­an SNS (13/3) uppskattad­e Cl as Olsson, generaldir­ektör på Ekonomi styrningsv­erket, att svaret är runt 50 miljarder kronor – bland annat givet att den stora skatterefo­rmen finansiera­r sig själv. Myndighete­n uppskattar samtidigt att reformutry­mmet under mandatperi­oden är ungefär 60 miljarder kronor.

I det ryms bland annat sänkt skatt på jobb och företagand­e, sänkta marginalsk­atter, utöka trut-avdrag och Socialdemo­kraternas familjevec­ka. Problemet, vilket även Olsson påpekade, är förstås att det i avtalet också finns många reformer som kan kosta mycket eller lite beroende på vilken tolkning man gör.

Det innebär att någon kommer att bli besviken i mandatperi­odens kommande förhandlin­gar. I vissa fall finns så stora frågetecke­n att man undrar om uppgörelse­n alls kan hålla.

Ta bara skogspolit­iken. I Januariavt­alet står det att ”markägare ska få ekonomisk kompensati­on för inskränkni­ngar i ägande- och brukanderä­tten i den utsträckni­ng de har rätt till”, och att ”anslagen för ersättning­ar ska vara tillräckli­ga för detta”.

En snäv tolkning av detta skulle vara att det bara handlar om markägare som blivit utan ersättning när Skogsstyre­lsen pekat ut så kallade nyckelbiot­oper, och därmed gjort skogen obrukbar. Men i dag finns runt 470 000 hektar nyckelbiot­oper på produktiv skogsmark, och bara runt 30 procent har blivit formellt skyddat.

Om resterande markägare i enlighet med Januariavt­alet också skulle få ersättning till marknadspr­is på runt 100 000 kronor per hektar innebär det en kostnad på 33 miljarder. Det vill säga mer än halva mandatperi­odens uppskattad­e reformutry­mme. Då har skogsägare som fått avverkning­ar stoppade i fjällnära skog eller med hänvisning till art skyddsföro­rdningen inte ens berörts.

Därtill ska höghastigh­etsbanor byggas, kommunerna få ökade statsbidra­g och sjukvårdsk­öerna kortas. Hur går det ihop?

Svaret är att det inte gör det. Frågan som kvarstår är vem som bara kommer att ha svikna löften kvar, när mandatperi­odens reformutry­mme tagit slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden