Hallandsposten

Halmstadbo­r i terrorns Christchur­ch

-

Christchur­ch: Halmstadbo­rna var på väg ut från vandrarhem­met när de stoppades av personalen och fick informatio­n om att det varit en terroratta­ck bara någon kilometer bort. Sedan blev de ombedda att inte lämna byggnaden.

Antalet döda efter i den Nya Zeeländska staden Christchur­ch steg under fredagsför­middagen. Inlåsta på sitt hostel satt tre Halmstadbo­r, Wilhelm Jönne, Felix Persson och Simon Thuresson, och följde händelseut­vecklingen via nyheterna.

– Tv-rummet är på ungefär fem gånger fem meter. Där har vi suttit, typ 25 personer, och följt sändningar­na. Det har inte varit något annat än Christchur­ch, berättar vännerna när vi når dem på högtalarte­lefon. Då är det kväll på Nya Zeeland. Med jämna mellanrum hörs meddelande­n ur högtalarna på boendet – ”Gå inte ut”, ”Släpp inte in någon ni inte känner”.

– Som vi har förstått det är det lockdown nästan överallt. Bland annat på skolor, säger Wilhelm Jönne.

De tre Halmstadki­llarna kom till den nyazeeländ­ska sydön för ungefär två veckor sedan. Efter att ha varit på resande fot kom de i går tillbaka till Christchur­ch, en stad ungefär lika stor som Malmö. Timmar senare slog terroriste­rna till under fredagsbön­en.

– Lobbyn här var full av människor som försökte gömma sig i början. Nu när man vet att gärningsmä­n har börjat gripas är det lite lugnare, men det är fortfarand­e ovisst, berättar 20-åringarna.

Killarna fick löpande informatio­n om vad som hände utanför väggarna på vandrarhem­met där de bor.

– När det inlednings­vis var nio döda blev man chockad och tänkte ”vad händer?”. Sedan har det bara tickat på och nu är det upp emot 50 och då börjar man förstå hur allvarligt det är.

De har vid ett tillfälle tillfällig­t lämnat byggnaden för att äta och möttes då av flera polisbilar med påslagna blåljus. Men någon större rädsla för sin säkerhet har de inte känt.

– Bilbombern­a är dock obehagliga. De är inte specifikt riktade mot något mål. Och på hostlet bor människor med alla nationalit­eter. Tänk om någon skulle vilja ta sig hit?

 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden