Hallandsposten

Fem häktade för grovt vapenbrott i Halmstad

-

Halmstad: En efter en har de misstänkta häktats sedan ett eller flera skjutvapen hittats i Halmstad. Åklagaren säger att det rör sig om ”omfattande hantering av vapen, där flera personer är inblandade” och där verksamhet­en i huvudsak har skett i Halmstad.

Bland de misstänkta finns kopplingar till Malmö och Landskrona, men majoritete­n av de inblandade är från Halmstad.

– Verksamhet­en har pågått i huvudsak i Halmstad. Det är här man har hanterat vapnen, sedan har det funnits lite geografisk­a förgrening­ar till andra platser, säger kammaråkla­gare Gisela Sjövall om fallet som rubriceras som grovt vapenbrott.

Senast i ledet att häktas var en flerbarnsf­ar i 60-årsåldern från Halmstad. Han har tidigare dömts för olovlig försäljnin­g av alkohol, men är nu alltså häktad misstänkt för att vara en del i ett nätverk som på något vis författat sig med vapen.

Gisela Sjövall bekräftar att det rör sig om ett eller flera skjutvapen som har hittats i Halmstad.

Sedan tidigare sitter en 27-åring med c/o-adress i Halmstad, en 46årig Oskarström­sbo, en 23-årig Malmöbo och en 30-åring med adress i Landskrona häktade. Samtliga är misstänkta för inblandnin­g i grovt vapenbrott, men vid olika tidpunkter.

Varför rubriceras brottet som grovt?

– Att det rubriceras som just grovt vapenbrott kan ha att göra med mängden, men också vad för slags vapen det är och hur man har hanterat det. Har ett vapen hanterats i kriminell miljö kan det räcka för att det ska rubriceras som grovt, sedan man skärpte vapenlagen i början av förra året. Det kan också vara att man haft ett vapen som är laddat på allmän plats.

Hur vet man att de misstänkta hänger ihop när brotten ska ha begåtts vid olika tidpunkter?

– Vi kan säga så här, man kan hantera vapen på olika sätt under olika tidsperiod­er och i olika situatione­r, säger Sjövall.

Hon kan inte vara mer specifik eftersom att råder förundersö­kningssekr­etess under tiden som polisutred­ningen fortgår.

Det finns ännu inga bevis som tyder på att vapnen som beslagtagi­ts har använts vid tidigare brott.

– När man påträffar vapen gör man en del tester, man gör provskjutn­ingar och jämför med vapen som använts vid brott. Men det finns inga besked om dessa vapen ännu, säger Sjövall.

Utöver de fem som sitter häktade just nu finns ytterligar­e två misstänkta. Skulle man kunna kalla det här för en liga?

– Det känns inte helt som rätt ord. Men det finns saker som tyder på att det rör sig om en omfattande hantering av vapen, där flera olika personer är inblandade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden