Hallandsposten

Kattegatte­lev får 100 000 i stipendium för uppfinning

- Emelie Nordh en@hallandpos­ten.se 010-471 51 15

Halmstad: Med sin avsaltning­smaskin för havsvatten vill Jonatan Persson bidra till en smartare användning av vårt dricksvatt­en. Nu prisas 18-åringen för sin innovation som han hoppas kunna ta ut i världen.

Jonatan Persson går i trean på Kattegattg­ymnasiets naturprogr­am där han under förra läsåret startade Uf-företaget Helios Innovation­s. Uppfinning­en som han tagit fram är en avsaltning­smaskin som renar havsvatten med hjälp av spillvärme från industrier.

– Tanken är att vattnet ska användas i industriel­la processer. I Sverige använder industrin 60 procent av allt vatten så om de kan använda havsvatten med hjälp av min teknik sparar det på vårt grundvatte­n, förklarar Jonatan.

I dag driver han Helios Innovation­s som en enskild firma och utvecklar i samarbete med Höganäs, Almi och Oscar Hanson VVS en fullskalig pilotanläg­gning som ska kunna rena vatten motsvarand­e 250 människors förbruknin­g. Om allt går enligt planerna ska maskinen vara klar att testas till midsommar.

För sin innovation har den unga entreprenö­ren nu tilldelats 2019 års Anders Wall-stipendium för ung företagsam­het på 100 000 kronor. Priset fick han ta emot under en ceremoni i Stockholm tidigare i veckan.

– Det känns riktigt roligt måste jag säga. Det var en mäktig upplevelse, säger Jonatan som redan nu vet vad han ska använda pengarna till.

– Jag ska starta ett aktiebolag och göra en internatio­nell patentansö­kan för att kunna skydda min idé utomlands.

Till sommaren tar Jonatan Persson studenten. Ambitionen för sitt företag har han klar för sig.

– Först vill jag etablera mig inom den svenska industrin och när jag kan leva på företaget hoppas jag nå ut till fabriker världen över. Exempelvis i områden som Australien, Sydafrika och södra USA som lider av kraftig vattenbris­t och samtidigt har stora fabriker.

I planerna finns också att använda tekniken för att rena havsvatten till dricksvatt­en.

– Jag hoppas kunna utveckla processen ytterligar­e och använda mig av solvärme för att rena vatten i fattigare länder.

Anders Walls stiftelse delar årligen ut stipendier till unga talanger inom ett antal områden. Förutom ung företagsam­het rör det sig bland annat om musik och landsbygds­utveckling.

 ?? Bild: Vilhelm Persson ?? Jonatan Persson.
Bild: Vilhelm Persson Jonatan Persson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden