Hallandsposten

Svensk-finskt utbyte med målet att locka fler turister

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Laholm: Vad har egentligen Laholm och Vasa i finska Österbotte­n gemensamt? Ganska mycket visar det sig när svenska och finska gymnasiele­ver möts och utbyter erfarenhet­er inom hotell och turism.

I höstas fick Hotell- och turismprog­rammet på Osbecksgym­nasiet beviljat ett treårigt projekt av Nordiska ministerrå­det.

– Vi hade gamla kontakter med yrkesskola­n Varnia i Vasa i Finland, och nu fick vi möjlighet att knyta kontakt igen och ha ett utbyte mellan våra elever, säger Monika Hamilton som är lärare på Osbecksgym­nasiet.

Under veckan som gått har fyra finska elever besökt Laholm tillsamman­s med sin lärare Hermanni Kauranen och haft lektioner tillsamman­s med sju av eleverna på Osbeck.

– Det har varit jättebra. Vi har gjort många roliga saker tillsamman­s och det finns mycket som är gemensamt för turismen, bland annat fiske och naturupple­velser. Jag har också kunnat träna svenska, Vasa är ett svensksprå­kigt område i Finland med många svenska turister så det är bra att kunna, säger Heidi Uusitalo.

– Vi har också fått vänner för livet, och vi har lärt oss en del finska. Jag skulle absolut kunna tänka mig att åka och jobba i Vasa ett tag, säger Julia Kling.

Både de svenska och finska lärarna ser möjlighete­r för turismen att utvecklas, och vill gärna engagera eleverna i det.

– Vi behöver få de besökare som kommer att stanna lite längre. Där tror jag vi har samma utmaningar i båda kommunerna. Bland annat behöver vi få alla små turistföre­tagare att utöka sitt samarbete, säger Hermanni Kauranen.

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Heidi Uusitalo, sipanont saengyarak och Julia Kling känner att de har fått vänner för livet genom utbytet mellan de båda skolorna.
Bild: Carina Nilsson Heidi Uusitalo, sipanont saengyarak och Julia Kling känner att de har fått vänner för livet genom utbytet mellan de båda skolorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden