Hallandsposten

Löfquist kritiseras för att vara diktatoris­k

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hylte: Kommunråde­t Ronny Löfquist (S) får skarp kritik för att han strukit punkten ”övriga frågor” i dagordning­en för kommunstyr­elsens möten, vilka han är ordförande för.

– De som vill ta upp nya frågor får anmäla det innan mötet börjar. Jag vill inte att vi behandlar och beslutar om frågor som man kommer på under mötet, förklarade Ronny Löfquist saken för HP, efter att det varit en debatt om det vid förra kommunstyr­elsemötet.

Då berättade han inte att Moderaten Bo Gunnar Åkesson, i stridens hetta, jämfört honom i diktatorsf­asoner med DDR:S forne statschef Erich Hoenecker och Venezuelas omstridde president Nicolás Maduro.

Det avslöjade Åkesson självt vid torsdagskv­ällens fullmäktig­emöte, med reservatio­nen att han där och då avstod från att gå så långt i sina liknelser. Men han höll fast vid sin kritik i sak; formellt diskuterad­e fullmäktig­emötet en interpella­tion från SD:S Stina Isaksson om samtalskli­mat politiker emellan.

– Var ska vi ta upp nya frå- gor eller övriga frågor, om inte i kommunstyr­elsen? Att Ronny Löfquist strukit övriga frågor tycker jag är fel, det skapar inte demokrati och öppenhet, sade Bo Gunnar Åkesson i talarstole­n.

Från denna berättade han också att Löfquist hänvisat till möjlighete­n att ta upp frågor motionsväg­en, något som Åkesson menade kan vara onödigt omständlig­t.

– Jag ber dig tänka om, avslutade han med adress till kommunstyr­elsens ordförande.

Löfquist nöjde sig med att hänvisa till sitt skrivna interpella­tionssvar. Där anger han att ”om en ledamot önskar lyfta ett ärende görs detta när dagordning­en fastställs”, mot bakgrund till att han som ordförande för kommunstyr­elsen vill skapa en ”tydligare struktur på ärendena”.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Ronny Löfquist (S) vill inte behandla och besluta om frågor som kommunstyr­elsens ledamöter kommer på under mötet.
Bild: Roger Larsson Ronny Löfquist (S) vill inte behandla och besluta om frågor som kommunstyr­elsens ledamöter kommer på under mötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden