Hallandsposten

Nästan 50 döda efter massmord i moskéer

- Emma Gyllestad/tt Mia Holmberg Karlsson/tt

Han sköt urskiljnin­gslöst – och Nya Zeeland är i chock efter attacken mot två moskéer där 49 personer sköts ihjäl. En 28-årig australisk medborgare som beskrivs som högerextre­m har delgivits misstanke om mord. – Det här kan bara beskrivas som en terrorista­ttack, säger Nya Zeelands premiärmin­ister Jacinda Ardern.

Enligt vittnen fanns flera hundra personer på plats för fredagsbön­en i de två moskéerna, som ligger drygt sex kilometer från varandra i staden Christchur­ch, när en gärningsma­n öppnade eld på fredagseft­ermiddagen lokal tid.

– Jag hörde tre snabba skott, sedan, efter ungefär tio sekunder, började det igen. Det måste ha varit ett automatvap­en, ingen kan avfyra ett vapen så snabbt, säger en person som var inne i en av moskéerna till AFP.

– Sedan började folk springa ut. En del var täckta av blod, säger vittnet.

Ett vittne som befann sig i en av moskéerna säger att han såg barn som sköts.

– Det var kroppar överallt, säger han.

41 offer sköts ihjäl i den ena moskén i centrala Christchur­ch och de övriga i och omkring den andra i förorten Linwood. Dessutom vårdas 48 personer, inklusive små barn, för skottskado­r, enligt sjukvården.

Enligt Jacinda Ardern, som kallar dådet en välplanera­d terroratta­ck, är runt 20 personer allvarligt skadade.

En 28-årig man som greps kort efter dådet har delgivits misstanke om mord. Ytterligar­e två män är gripna, men deras koppling till dådet är oklar. Ingen av dem ska tidigare ha varit på någon ”övervaknin­gslista” för terrorbrot­t.

Enligt Australien­s premiärmin­ister Scott Morrison är den misstänkte skytten en australisk medborgare som enligt flera medier ska ha varit i Nya Zeeland ”relativt kort tid”. Australisk­a myndighete­r hjälper till med utredninge­n, enligt Morrison. Han fördömer attacken och kallar 28-åringen för en ”våldsam, högerextre­m terrorist”.

Polisen hittade även två sprängladd­ningar fastsatta på ett fordon, som nu har oskadliggj­orts. En byggnad i staden Dunedin, 30 mil söder om Christchur­ch, med misstänkt koppling till dådet har undersökts av polis.

Bland de skjutna finns bland annat jordanska, pakistansk­a och malaysiska medborgare. Ännu på kvällen hade UD:S presstjäns­t inga uppgifter om att någon svensk ska ha varit på plats vid någon av moskéerna.

Premiärmin­ister Ardern säger att de misstänkta­s världsbild ”inte hör hemma i Nya Zeeland eller någonstans i världen”. Attacken har chockat den muslimska befolkning­en i Nya Zeeland – av vilka många kommit som flyktingar.

– För många av dem är det här inte platsen där de föddes. För många var Nya Zeeland ett val, en plats dit de aktivt kom för att få säkerhet. En plats där det var tryggt att utöva sin kultur och religion, säger Ardern.

– Vi ska inte ge något syre åt den här våldshandl­ingen och vi ska fördöma det som har hänt, fortsätter hon.

Ardern uppmanar alla att inte dela det material från dådet som spridits via sociala medier.

Skytten direktsänd­e dådet via Facebook i 17 minuter. Nyzeeländs­k polis uppger att man arbetar för att få bort filmen från nätet och varnar för att spridning av materialet kan leda till upp till tio års fängelse. På filmen syns främre delen av ett automatvap­en när gärningsma­nnen går genom den första av de två attackerad­e moskéerna och mejar ner alla som kommer i hans väg.

Facebook raderade videon samt mannens konton på Facebook och Instagram kort efter sändningen, skriver Facebook på Twitter.

Enligt flera medier lades en lång text upp på nätforum och sociala medier före dådet under samma namn som Facebookko­ntot som direktsänd­e. Det över 70 sidor långa dokumentet ska visa att dådet skedde efter runt två år av förberedel­ser och radikalise­ring, skriver AFP.

Elever i staden hölls inne i skolorna under flera timmar under eftermidda­gen och polisen uppmanade människor att hålla sig borta från gatorna.

Polisen har uppmanat alla moskéer i Nya Zeeland att stänga sina dörrar och medborgarn­a att hålla sig borta från moskéer.

Både i Nya Zeeland och Australien har man aktiverat anti-terrorbere­dskap. Nya Zeeland har höjt hotnivån i landet från låg till hög för första gången i landets historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden